Разбира се, че проблемите на животновъдите са много. В момента сме ангажирани изключително с този сектор. На актуализация на бюджета ще направим всичко необходимо да бъдат осигурени допълнителни средства, така че да бъдат преодолени последствията от войната в Украйна. Това каза земеделският министър Иван Иванов пред журналисти по време на Десетото издание на Националния събор на овцевъдите.

Не изпускайте приеми и плащания през месец май

“Разбира се, водим и интензивни разговори с Министерство на финансите, за да можем да изпълним максимално временната рамка, която разработи ЕК за преодоляване на последствията от войната. 

Правим разчети да бъдат отпуснати включително и тези 120 млн. лева, които бяха разговаряни с Василев за сектор “Животновъдство”. Отделно водим преговори с ЕК да бъдат отделени средства от ПРСР за допълване на тези 10 млн 600 хил. евро до 200%, така че да направим един набор от средства, който да е минимум в размер на 250 млн. лева за сектор “Растениевъдство” и “Животновъдство”, добави земеделският министър.

Хубаво е, че се мисли за сектора, но кога фермерите реално ще могат да получат тези пари? На този въпрос отговори д-р Иванов.

“Веднага след актуализацията на бюджета, която ще бъде през месец юни, а в момента върви прием по Ковид мярката.

Ритмично ще има постъпване на средства в сектора. Ние се опитваме да докажем максимума пред Министерство на финансите. Разбира се с тяхна помощ, защото те също трябва да докажат своите увеличени разходи, за да убедим финансовия министър и да се даде максимума, от който има нужда”, заключи Иван Иванов.