През следващите дни стартира реалното изкупуване на зърно за държавния резерв, като за целта по сметката на Министерството на земеделието (МЗм) вече са преведени 1,1 млрд. лева. Последно, държавата ще купува 750 000 тона хлебна пшеница и 325 000 тона маслодаен слънчоглед, който ще се преработи за олио чрез отделна интервенция, обяви агроминистърът Иван Иванов по Нова нюз.

Гласувайте: Нужно ли е фермерите да доказват разходи за получаване на COVID помощта?

Според анализите на МЗм новата реколта от есенните култури ще бъде добра, а засега условията за пролетниците също са обещаващи. По думите на земеделския министър в момента се е успокоило и завишеното търсене на слънчоглед, породено от войната в Украйна, а заради процесите на окисляване задържалите количества от културата скоро ще трябва да се отърват от тях. 

Максимум 1 400 лв./тон слънчоглед ще дава държавата. Пшеницата ще започне да се изкупува от 570 лв./кг.

„Ще направим съответните тръжни сесии, които имат минимална и максимална цена. Ние не задължаваме зърнопроизводителите да продават. Огромната част от зърното вече е в ръцете на търговците. Тук е мястото да направя апел към тях да бъдат национално отговорни, защото в крайна сметка от техните действия зависи продоволствената сигурност на страната, каза министър Иванов.

Той обяви, че е създадена работна група с представители на МЗм,  Държавния резерв, ДАНС, НАП и други структури, за да има пълна прозрачност, а от Агенцията по храните, Областните дирекции по земеделие, Изпълнителна агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол ще следят качеството на изкупуваното зърно. 

Иванов увери още, че няма да има комисионни при изкупуването на зърното. „Ще работим по договор с Държавния резерв и ще водим преговори със Софийската стокова борса за ограничаване на допълнителните такси”, добави агроминистърът.

В плановете на министерството не влиза забрана за износ на зърно „към днешна дата, защото това е един сложен процес, който трябва да мине през съгласуване с Европейската комисия”, заяви Иванов и подчерта: "Европейския съюз обаче трябва да помисли за ограничаване на износа на трети страни.”

По COVID мярката министърът коментира, че ставките са обсъдени вече със секторите, макар че последно някои от тях очакваха финални преговори за съотношението на сумите, с което не бяха съгласни. По друга важна тема за фермерите земеделският министър обеща, че ще се работи от страна на ведомството за намаляване на ДДС на основни храни при актуализацията на бюджета

„Тази година е безпрецедентно отпускането на държавни средства за подпомагане на земеделските производители, отново изтъкна Иванов и заяви, че очаква това да изиграе роля в задържането на цените на храните у нас.