Млечните ферми трябва да се стремят към създаването на ефективно производство, за да могат да издържат на конкуренцията от Европа.  Това заяви кметът на Луковит Иван Грънчаров, член на УС на Асоциацията на млекопреработвателите (АМБ), пред телевизия Bulgaria On Air по повод последните протести на фермери и постигнатото споразумение с правителството.

 

Все още не се решамат трупани с години.  В момента недобросъвестни търговци осъществяват нерегламентирани, вътрешни за ЕС доставки и се спестяват данъци. Това рефлектира върху производители и преработватели, обясни Грънчаров. 

 

Вътреобщностните доставки са субсидирани от съответната държава, включително с ниските лихви, с които банките в тази държави кредитират бизнеса и там са създадени огромни ферми. Третият проблем е затварянето на руския пазар, в резултат на което предназначени за там продукти от Полша и Унгария идват към нашия пазар, допълни Грънчаров.

 

Той е категоричен, че българските фермери не са постигнали такава висока ефективност при производството на мляко, както фермерите от ЕС.

 

Освен това в последните години имало конфликт между производители и преработватели и се стигнало до там, че най-големите производители всъщност са собствениците на мандри.

 

Грънчаров призна, че изкупните цени на млякото са ниски, но посочи, че в някои европейски страни е постигнат млеконадой над 30 л на ден за животно, а у нас средните стойности са 15 – 20 л за ден.

 

„Фермерството е бизнес и когато няма ефективност и не се развива селекцията, тогава резултатите са ниски и изкупната цена няма да помогне на фермерите“, посочи той. Като пример за ефективност Иван Грънчаров посочи ферма в Италия, която посетил. Там само двама души са отглеждали 120 животни, от които 100 дойни крави при среден добив 33 л от крава.

 

Той отчете обаче, че създаването на модерна млечна ферма изисква огромни инвестиции – едно легло на животно е около 15 хил. лв., или колкото хубава къща на село, но ние имаме възможности да кандидатстваме по Програмата за развитие на селските райони точно с тази цел, коментира той.

 

„Няма големи, няма малки. В бизнеса има бързи и бавни. Ако няма достатъчна ефективност, на тези хора ще им бъде трудно да издържат“, допълни той по повод проблемите на производителите.

 

„Всеки трябва да си направи сметката дали е конкурентен спрямо това, което влиза от Европа. Дали проблемът не е в нашия двор, а не в чуждия. Когато станем ефективни, няма да има такъв проблем и ще приемем катаклизмите по-спокойно“, заяви кметът на Луковит. 

 

Междувременно председателят на Асоциацията на млекопреработвателите Димитър Зоров заяви пред Нова телевизия, че търговците печелят най-много от всички участници в млекопроизводителната верига. Той обясни, че в крайната цена на млякото влизат транспортът до мандрата, пастьоризирането, опаковането, транспортните разходи до магазина и ДДС. „Оттук нататък започва търговската надценка и бонусите, които възлизат на минимум 40-50%”, каза Зоров.


 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!