2024 година беше изключително тежка за десертното грозде. От доста години не е имало такава година. Добивите бяха буквално на 1/3 от обичайните за културата, а причините са комплексни, като основни са климатичните промени”, коментира за Агри.БГ Иван Гюров, собственик на 70 дка насаждения с десертни сортове грозде в село Брестовица, Пловдивско. В стопанството на Гюров се отглеждат сортовете “Велика”, “Брестовица”, “Мишел Палиери”, “Италия”, “Сияна”, “Сентинел Сийдлес”. 

Климатичните промени се случват прекалено бързо, констатира производителят и това налага всеки да взима мерки в движение.
През последните години пролетните валежи и застудявания се изместиха през май месец, което не е добре. Тогава е цъфтежът на лозите и това оказва влияние на завръзите и на количеството реколта. Освен това някои сортове пострадаха и като качество, при други пък пък то бе добро”, допълни още производителят. 
По-засегнати са били белите десертни сортове грозде, като понижаването на качеството им ги е направило негодни за реализация на пазара.

Според Иван Гюров след подобна лоша година в периода на почивка през зимата много стопани се отказват да инвестират повече средства в насажденията. 
Все повече лозя се продават”, категоричен е Гюров. Той обаче е от хората, които ще увеличат стопанството си. Предвижда да засади още 10 дка лозя с безсеменния сорт “Сентинел Сийдлес”. 

Реализира продукцията си успешно на българския и румънския пазар и коментира, че доброто десертно грозде днес е безсеменно, с едри зърна и плътни чепки. За да успее бизнесът му обаче са нужни бързи мерки срещу промените в климата. 
Ако ние лозарите не успеем в рамките на 5 години най-много да си засенчим стопанствата с мрежи, ще имаме сериозни проблеми, ако така продължава времето”, категоричен е Иван Гюров.