Иван Балабанов е инженер по образование и работи в семейната фирма Добруджа Експорт, която обработва около 15 хил. дка земя в района на село Изворово. В стопанството на Добруджа Експорт се работи с високопроизводителни машини, защото натрупаният опит в земеделието от 1989 г. досега е доказал, че само така се прави ефективно и конкуретноспособно земеделие.

 

Един от най-големите разходи в селскостопанското производство са торовете и препаратите, с които третираме културите, категоричен е инж. Балабанов. Ето защо изборът на самоходна пръскачка е била от ключово решение за стопанството му.

 

„През годините, когато започнахме да отглеждаме рапица се наложи да закупим самоходна пръскачка, тъй като проблемите, които настъпваха, като скорост на пръскане, време на изпълнение на задачите, всичко обуславяше покупката на високопроизводителна машина. Тогава започнах да проучвам каква пръскачка мога да закупя, която да отговаря на критериите за високо производителност и бързина на работа.

 

 

Отсявайки много от машините решихме да се спрем именно на Berthoud и да поискаме от фирма НИК оферта за машина, която да изпълнява точно задачите, които търсим – клиренс, дебит, производителност на помпа, лекота на обслужване от оператора, изобщо цялостният пакет качества, които се търсят от една такава машина.“

 

В момента, в който избрахме пръскачката, другият въпрос, който стоеше, тъй като самите производители все още не оборудваха машините си с пълен комплект технологии, които можеха да се внедрят, там точно дойде мястото на НИК, като иновативна компания да дооборудва машината с всички технологии, от които една съвременна пръскачка има нужда“, разказа инж. Балабанов.


Тък като инженер Иван Балабанов познава обстойно пръскачката Berthoud Raptor 4240, която работи в стопанствато му. Той обстойно изтъква нейните преимущества и какво я отличава от останалите на пазара.

 

 

„Сърцето на пръскачката Berthoud е чисто нов компютър Berthoud. Целият контрол на машината е в ръката на оператора, като съответно промяна на норма, степен на разбъркване на разтвора, система за рециркулация на разтвора в крилата, автоматично включване и изключване на секциите свързано заедно с GPS системата, самият контрол на щанговият механизъм. Всичко е под една ръка.

Второто сърце на пръскачката се намира в подлакътника. Джойстикът е безжичен. Може да бъде отстранен и оператора да го вземе с него и по този начин да има контрол върху машината от място, което е много важно. Когато проверявя дюзите дали пръскат или не, дали има някакви проблеми по щанговият механизъм, всичко е под контрол от този джойстик.


Други важни функции, които има пръскачката е правено отличително спрямо другите машини. Това е система за контрол на приплъзването по странични наклони. Може да се компенсира страничен наклон, като по този начин винаги дирите на предния и задния мост да съвпадат, а това е изключително важно.

 

Тук е контрола на колелетата – дали само предният мост да завива, дали само задния и дали да върви като рак. Това е много улеснено, тъй като има и дублиране на функцията с крачен бутон отдолу.“

 

 

Пръскането при наклон на полето е предизвикателство за всеки един фермер, но пръскачката Berthoud Raptor 4240 се справя отлично с тази задача, категоричен е Иван. Оптимизирането на разходите за пръскане в неравните терени, в които работи Иван Балабанов е следващата задача, която си поставя той. Това не само пести суровини в производството, но и предпазва културите от предозиране и спомага за опазване на околната среда.

 

„Когато избирахме пръскачка знаехме, че изправянето на щангите в неравни терени е трудна задача и точно тук дойде мястото на НИК и партньорството им с NORAC. Поставихме ултразвуковата система за контрола на височината на крилата NORAC, тъй като в нашият район има много пресечени терени и това е от изключителна важност, защото лесно може да бъде повредена цялата щангова система на пръскачката. Именно тук НИК се справиха много добре и им благодаря“, разказва земеделецът.

 

За избора на самоходна пръскачка с марката Berthoud определено значение е оказало и възможността за оборудването и с комбинация от дисплей за навигация TRIMBLE CFX-750 и система за управление на пръскачката – част от гамата продукти за прецизно земеделие с марката Trimble, чиито официален партньор в България от 10 години е НИК. “Тя може лесно да контролира Field IQ модула, който отговаря за Section контрола на пръскачката. За да не се получава предозирване на препаратите GPS-а следи точно къде се намира щангата на полето и включва или изключва респективно всяка една секция на машината. По този начин се предотвратява предозирване и влошаване на екологичната обстановка.“

 

 

Пръскачката работи вече четвърти сезон от 2011 г в полетата на фирма Добруджа Експорт и е на над 1100 моточаса работа на полето, но технически проблеми с нея почти няма, споделя инж Балабанов: „Поддръжката си е съвсем в нормите, в които сме изпълнявали мероприятията. Това е редовна смяна на масла на цялата машина, двигател, хидравлики, разбира се редовното гресиране на възлите за да не се получават хлабини и луфтове в щанговите механизми, в окачването. За този срок на експлоатация, това което виждаме е, че всичко е много добре. Сервизният екип на НИК е железен. Специално към момчетата не можем да имаме никакви забележки, тъй като те се справят изключително добре.“

 

Инженер Балабанов е напълно убеден, че е направил правилният избор на самоходна пръскачка с марката Berthoud и се е доверил на фирма Ник, която е представител на марката за страната: „Бих препоръчал Berthoud с чисто сърце на всичките си приятели, без риска да ги загубя като такива и без да се притеснявам, тъй като съм убеден в качествата на машината. Тя е показала завидна надеждност.“

 

За тази кампания от НИК са поели инициативата да предоставят на своите клиенти предпазни комплекти за защита на водачите, като така пръскането у нас освен по-прецизно, ще става и по-безопасно.

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!