Много хора търсят формулата за лесни пари, но има и такива, които постигат успех с много труд, залагайки на земята. Подобен пример в това отношение е Ивайло Иванов, който от няколко години успешно развива своето стопанство във варненското село Неофит Рилски. Стопанисва около 20 дка площи, които е превърнал в уникална ферма, която се крие зад името „Храна от село“. Покритите оранжерийни площи заемат около половината от площта. 

В нашето стопанство се отглеждат само зеленчуци. На годишна база произвеждаме над 40 до 50 вида зеленчуци, в това число зеленолистни, кореноплодни и други. Нашият начин на работа е такъв, че се стремим да имаме огромен асортимент и да реализираме своята продукция сред хора, които оценяват разнообразието“, разкри Иванов пред зрелостници по време специален агросеминар, който цели да привлече младите в сектора. 

По думите му избира този начин на производство, тъй като през последните години, особено след Ковид-кризата хората започват да оценяват качеството на храната, която слагат на масата си. 

Фермер: Не мога да разширя производството, защото няма кой да работи

„Ние работим със семейства, не работим с магазини, пазари, друг вид посредници, борси. Това е в основата на нашия бизнесмодел“, разказва Иванов. 

Тайната на своя успех намира в правилното отношение към почвата и инструментите, с които борави с нея. 

Основната ни работа се състои в стандартизиране на стопанството, използване на органични добавки, за да направим подхранване, не ползваме  хербициди, минерални торове. Имаме по-ограничен набор от средства – компост, пилешка тор, каменно брашно, микроорганизми, които използваме интензивно в нашата работа. Но основно се стараем да не обработваме почвата. Понякога изпускаме срокове и трябва много бързо да наваксаме и да обработим почвата. Но правим плитки обработки на почвата и добавяме много органична материя под формата на компост, на пилешка тор, но не обработваме дълбоко, защото става беля“, категоричен бе Ивайло Иванов. 

Отворен към споделяне на опита си, Ивайло Иванов признава, че ако в една оранжерия не може да получи поне 3 реколти от различни култури, не е успял да използва капацитета на почвата. 

Ние произвеждаме целогодишно зеленчуци, имаме неотопляеми оранжерии. Отопляваме само разсадните оранжерии. Успяваме да произведем 3 до 4 култури в една оранжерия. Ако произведем само 2 култури, не я броя за успешна тази оранжерия. Търсим максимума от инвестицията, която сме направили, и от земята, която стопанисваме“, признава Иванов. 

Разказва, че не се цели в увеличаване на площите, на които работи, а към оптимизиране на броя на културите, които са настанени в градината му. 

Ако ние имаме оптимизация на броя култури на година, ние вдигаме производителността на стопанството без да вдигаме площта и работата. Отделно, колкото повече работим по тази методика, толкова повече ние получаваме от единица площ и толкова по-нагъсто успяваме да засадим нашите зеленчуци. Профилът на почвата ни е такъв, че ние достигаме кореновата зона на по-голяма дълбочина и там няма такова съревнование за хранителни вещества. Така растенията не страдат от по-бързото изсушаване или по-голямото наличие на вода в горните почвени слоеве, защото повечето растения искат умерена влажност. В долните почвени слоеве това се случва. Затова за нас е важно растенията да имат дълбока коренова система“, каза стопанинът. 

Освен правилно хранене и напояване, трябва и друг подход към борбата с вредителите. 

„Ако има правилно развитие на микрофлора и микрофауна в почвата, което ние се стараем да прилагаме постоянно, то тогава имаме огромна редукция на болестите, които имаме по нашите растения“, коментира Ивайло Иванов. 

За старт на подобно стопанство сметките му сочат, че фермер би се справил с производството на голям асортимент от зеленчуци и на 2-3 дка градина. От такова стопанство едно семейство може да се изкара доход от 30-40 хил. лева, пресмята Иванов. 

Според него обаче производителят трябва да е иновативен и да е предприемчив, за да успее.

Павел Стоименов: Всеки един фермер трябва да си направи добре сметката за бъдещето

Производителят трябва да е и предприемач, той трябва да може да договаря, да рекламира своята продукция. Един човек, колкото по-активен е, колкото по-придава стойност на нещата, които прави, тогава става атрактивен и може да е успешен в това. Клиентите на този тип земеделие искат различен подход“, категоричен е Ивайло Иванов. 

Подкрепете независимата журналистика