Министърът на вътрешните работи на Италия Матео Салвини настоя за засилен контрол от страна на България и Румъния върху потока от работници в селското стопанство, които често се трудят на черно.
 
 
Матео Салвини обяви война на мафиотските мрежи, организиращи чужденци да работят нелегално в Южна Италия, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Министърът съобщи и за намерението си да предприеме мерки срещу „вноса на роби“ от други европейски страни, като изиска повече внимание и контрол от страна на колегите си в България и Румъния.
 
16 чуждестранни земеделски работници загинаха в събота и в понеделник при пътнотранспортни произшествия в италианската провинция Фоджа в южната област Пулия. Там хиляди африканци, а също поляци, българи и румънци прекарват лятото в бране на домати под жаркото слънце.
 
Въпреки че почти всички работници пребивават в Италия законно, малцина са онези, които се ползват от изискваните от закона условия на труд и заплащане. Много от тях са принудени да живеят в бидонвили и зависят от посредници, които често са свързани с мафията, допълва агенцията.
 
„Това е проблем с мафията. В провинция Фоджа има мафиотска престъпност, която възнамерявам да изкореня с всички законни средства улица по улица, село по село", заяви Салвини на пресконференция.
 
През последните месеци пътната полиция е иззела 300 автомобила в региона. Най-често това са лекотоварни автомобили „с български регистрационни номера и без застраховка", заяви Салвини. В същото време само 116 полицаи контролират пътищата в цялата провинция. По думите на министъра, мафиотските организации се възползват от „безконтролната имиграция" и „ако няма хиляди отчаяни хора, които да бъдат експлоатирани, ще им е по-трудно да си въртят бизнеса".