Италия ще насърчава семействата с две деца да раждат трето, като им предоставя държавна земя за земеделие, пише EUROACTIV.
 
 
С това предложение популисткото правителство на Италия се надява да подпомогне нарастващото обезлюдяване в селските райони и изоставянето на обработваеми земи. Идеята е част от проектобюджета, внесен в италианския парламент за обсъждане.
 
Половината от парцелите, предвидени по грант схемата, включва земеделска земя, която е притежание на държавата и не може да бъде използвана за други цели, а другата половина са обезлюдени и пустеещи земи в южна Италия.
 
Идеята за „завръщане към корените“ все повече се възражда в Италия, особено сред младите хора, казва Джан Марко Джентинайо, министър на селското стопанство, а мярката цели да подпомогне тези бъдещи фермери да се сдобият със земя.
 
Друго предложение в проектобюджета предвижда създаването на фонд от 20 млрд. евро за следващите три години, който да предостави заем при изгодни условия в размер на до 200 млн. евро за срок от 20 години за закупуване на основната жилищна постройка близо до определената земя.
 
Преразпределянето на земеделска земя ще продължи поне 20 години и ще засегне главно семейства с трето дете, родено през 2019, 2020 или 2021 г.
 
Според данни на италианския статистически институт ISTAT броят на семействата с две деца през 2017 г. е 3,776,000. Семейства с три или повече деца попадат извън мярката, тъй като тя цели да увеличи изключително ниската раждаемост в Италия. Новородените през 2017 г. са едва 458,141, което е спад от 2% спрямо 2016 г. Предложението ще се отнася и за чужденци, живели в страната минимум 10 години.
 
Според водещата земеделска организация Coldiretti, която представлява интересите на половин милион италиански фермери, държавната земеделска земя се разпростира на половин милион хектара от почти 13 милиона хектара, колкото е цялата площ, използвана в Италия. Виртуалната стойност на тази земя е около 9.9 млрд. евро. Средната цена на един хектар в Италия е 20.000 евро, почти два пъти по-висока спрямо Германия и три пъти - спрямо Франция.
 
Coldiretti смята, че предоставянето на тази земя на фермери ще освободи държавата от задължението да я обработва, но най-вече ще даде възможност на новото поколение да се включи в сектора, тъй като липсата на обработваем земя е основна пречка.
 
Предложението в проектобюджета обаче среща критика от страна на опозицията. Тя го нарича „неосредновековна мярка“ и „старомодна форма на преразпределяне на земята“.
 
Италианският сенатор Джани Питела твърди: „Приветствам политиката за подкрепа на раждаемостта и семействата, но по-добре е да прилагаме мерките по италианския правен ред, представени в Европейския стълб на социалните права, като например отпуските по майчинство и бащинство.“
 
Матео ди Паоло от партия +Europa допълва: „Вместо да се фокусира върху слабата продуктивност на нашето земеделие, правителството мисли да създаде малки ферми, а след това моли за протекционизъм, когато се окаже, че италианските продукти не са конкурентни.”