Антируските санкции е необходимо да бъдат отменени. До това мнение единодушно достигнаха участниците в XI Евразийски икономически форум във Верона. В резултат на политиката на САЩ, въвеждане на ограничения в отношенията с Русия, основни потърпевши могат да бъдат европейските страни. Динамиката на стокообмен и сега свидетелства за това, че ЕС се движи към самоизолация. При това щетите от санкциите вече превишават 335 млрд. долара, пише изданието iz.ru.

Австрия не прогнозира отмяна на санкциите срещу Русия

Противоречията през 2018 г. трябва да се решават в спокойна обстановка, на масата на преговорите, заяви, откривайки форума, вицепремиерът на Италия Матео Салвини. По думите му в XXI в. не са необходими войни и санкции.

На свой ред кметът на Верона Федерико Сбоарина отбеляза, че Италия играе важна роля в европейската търговия с Русия и ограничителните мерки на ЕС се отразяват негативно върху италианския бизнес. Той подчерта, че Верона, която заема трето място сред италианските градове в стокооборота с Руската федерация, ще направи всичко възможно за развитието на двустранните отношения.

Италианците са на мнение, че руската страна е готова за конструктивно взаимодействие с всички партньори на Евразийския континент.

Една от мерките за противопоставяне на ограниченията е преходът при разплащането с търговските партньори в други валути, в частност в рубли, а не в долари. Според експерти това съвпада с мнението на шефа на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер, който неотдавна заяви, че Европейският съюз в търговията с ресурси трябва да развива търговия именно в евро на първо място.

Най-много от антируските санкции може да пострада Европа, констатира и бившият премиер на Италия и бивш шеф на Еврокомисията Романо Проди. По сегашната ситуацията със стокообмена може да се направи извод, че ЕС фактически се движи към изолация. Докато Русия може да компенсира ограниченията с възможности на Изток, а САЩ – с политика на протекционизъм, Европа няма спасителен, допълва Проди.

По-рано експертът Антонио Фалико оцени загубите за световната икономика от антируските санкции на стойност 335 млрд. долара. Според разчетите на Австрийския институт за икономически изследвания, най-пострадали са Германия, Италия, Франция и Испания. Броят на работните места в изброените страни общо е намалял с 1 млн.