Неблагоприятните климатични условия на територията на Италия, които господстват от миналия уикенд, са нанесли загуби на местните фермери до 150 млн. евро, това съобщи в сряда, 31 октомври, асоциацията на фермерите Coldiretti, пише РИА Новости.

Кои са скритите опасности в новата ОСП след 2020 г.?

Бури, ураганен вятър, наводнения, градушка – природните бедствия връхлетяха Апенините и нанесоха тежък удар върху италианското селско стопанство, се казва в съобщението на Coldiretti. Пострадали сериозно са маслиновите дървета, посевите, има ниви под вода. Разрушени са много оранжерии. От асоциацията допълват, че има проблеми с транспортната достъпност на земеделските площи – всичко е под вода.

Coldiretti отбелязва, че засега щетите се оценяват на 150 млн. евро. Това е предварителна цифра. Асоциацията на фермерите ще поиска от местните власти възможно най-бързо изчисляване на размерите на загубите и държавна помощ.

Лошото време връхлетя много райони на Италия през миналите събота и неделя. По инструкции на националната служба за Гражданска защита нивото на опасност бе „червено“. То е най-високото и бе обявено още в началото на тази седмица в пет области в северната част на страната. В сряда „червен“ код бе обявен за две области – Лигурия и Трентино-Алто-Адидже. Броят на жертвите от лошото време в сряда сутринта достигна 12 души.

Шефът на Гражданска защита Анджело Борели характеризира вече отстъпващата буря като „идеалната“. По думите му това са били най-лошите метеорологични условия от 50-60 години насам.

Лятото на 2017 г. бе най-горещото за почти 200-годишната история, през която се правят замервания. Асоциацията Coldiretti съобщи тогава, че поради дефицита на вода, 2/3 от територията на Италия е пострадала. Икономическите загуби от сушата бяха оценени на над 2 млрд. евро.