Последните дни от пролетта в Италия бяха белязани от рекордно високи температури. На места термометърът отчете 40 градуса по Целзий. Не по-малко плашеща от жегата е сушата. Фермерите в цялата страна са силно разтревожени, информира sadyogrody.pl.

"Мокра стена" в оранжерията пази от летните жеги

Топлината, особено в северните и централните части на Италия, е резултат от това, което е известно като "африкански антициклон".

Първата лятна седмица също донесе високи температури заради поредната вълна от субтропична жега. Метеоролозите обясняват жегата с по-скоро настъпилото лято. Температурите са с 6 градуса по-високи от средното за този период от месеца. 

Земеделците в Италия следят с тревога прогнозата за времето. Бедствието изглежда неизбежно.

"Селското стопанство е в състояние на повишена готовност. Ние сме в състояние преди тревога, когато става въпрос за питейна вода за домакинствата", каза експертът Еразмо Д'Анджелис, цитиран от всекидневника Il Messaggero. Той подчерта, че ако няма достатъчно валежи, ситуацията ще стане "критична".

Селското стопанство в Италия търпи повече от 2 милиарда евро селскостопански загуби заради продължаващата суша, сочат данни, оповестени от Асоциацията на фермерите Coldiretti. Оттам подчертават, че повече от една четвърт от територията на страната е застрашена от опустиняване.

Не само южната част на Италия, но и северът се бори с тежка суша.

Сушата засяга градовете и селата, където водата е оскъдна и тук-там се въвежда нормиране. Реките и езерата пресъхват. От Coldiretti алармират, че това ще доведе до намаляване на реколтата, включително от зърнени култури.

Много сериозни затруднения има при отглеждането на слънчоглед, царевица, зеленчуци и плодове, отбелязват от земеделската асоциация и допълват, че пасищата за добитък са пресушени.

Сегашната суша е най-тежката в долината на По в Северна Италия, където водните нива са най-ниските от 70 години.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Ще се отрази ли сушата върху реколта`22?

Петко Василев: Няма да има недостиг на семена за есенната сеитба

Първи прогнози за добиви и изкупни цени на новата реколта