Вълна от недоволство настана в Италия, след като Върховният съд на Европа реши, че Италия няма право да забранява производството на генетично модифицирана царевица, одобрена от Европейския съюз (ЕС), тъй като не е доказала наличието на сериозен риск за общественото здраве или околната среда, съобщи телевизия RT.
 
 
Не всички италиански фермери приветстват обаче решението на Европейския съд. Според голяма част от земеделците в Италия, мнозинството отхвърля ГМО семена и поставя под съмнение намесата на ЕС в националните закони, коментират пред телевизията.
 
Опасенията на италианското правителство са, че генетично модифицираните храни са по-малко естествени от традиционните култури и поради това биха могли да бъдат опасни и да имат трайни отрицателни последици.
 
"Тези култури са забранени, защото все още не разбираме какви са последствията. Досега не е имало правилно и задълбочено изследване. По тази причина не знаем за пет години, десет години, двадесет години какво може да се случи ", каза Мауро Униформи, вицепрезидент на Асоциацията на агрономите и лесовъдите в Италия.
 
В своето решение обаче съдът заяви, че няма нова причина да се съмнява в решението от 1998 г., когато Европейската комисия разреши на MON 810 да бъде продаван на пазара, считайки го за безопасна за консумация.
 
"Въз основа на научно становище, издадено от Европейския орган за безопасност на храните (ЕОБХ), комисията заключи, че няма нови научни доказателства в подкрепа на исканите спешни мерки и невалидни предишни заключения относно безопасността на царевица MON 810“, се казва в съдебното решение.
 
Съдът също така заявява, че не може да одобри спешни мерки, забраняващи MON 810 на "основа на принципа на предпазливост", освен ако не съществува пряк риск за здравето.
 
"Отхвърляме напълно ГМО семена. Ние произвеждаме висококачествени продукти, организираме биологично земеделие и експериментираме с някои биодинамични процеси ", споделят земеделски производители пред RT.
 
Съдът на Европейските общности постанови, че освен ако няма значителни доказателства, че ГМО представляват сериозен риск за здравето на хората или животните, или за околната среда, държавите-членки не могат да предприемат мерки за забрана на тяхното използване.
 
ЕС ревизира правилата, уреждащи одобренията за ГМО, през 2015 г. Съгласно новите правила държавите-членки могат да се откажат от разрешаването на отглеждането на ГМО по време на процеса на разрешаване. Те могат също така да търсят възможност за отказ на по-късен етап, но само ако се позовават на основателни причини.