Всичко започва по изгрев и с аромат на розов цвят. От 1990 година Станчо Станчев се занимава със земеделие. Той е от село Медово, област Стара Загора и отглежда зърно, овошки, лавандула и рози. Преди две години решава да изгради своя розоварна, със собствени средства. Розовата история ни разказва Митко Инджов, технолог във розоварната.
 
 
“Розоварната ще работи вече за втора година. Тя преработва розите на собственика, като идеята е да обхване и останалите розопроизводители в района. Капацитетът на съоръжението е 15-20 тона розов цвят на ден. Собственикът разполага с 400 дка рози и 400 дка лавандула“, обясни Инджов.
 

Какъв е производственият процес?

 
Розите се берат и докарват до розоварната. Казаните се зареждат, като един от тях побира между 500-550 кг. При добра организация още в 07:30 ч. е зареден първият казан, каза технологът.
 
Розовият цвят най-напред се поставя в огромни метални съдове, залива се с вода и се атакува с пара. По този начин се отделя първичният дестилат, който минава през охладители и се разпределя в специални съдове - конвенционалния в един, биологичния – в друг. Оттам с помпи се изпраща в кохобационни колони, където се извършва вторична дестилация. 
 
Маслото се вади всеки ден. Около 2 часа и половина трае процеса на извеждане и изваряване. След това се поставя следващата порция розов цвят и така докато свършат розите за деня. Розите се берат всеки ден. Започва се в 05 часа и брането продължава до 10:30-11 ч. Целта е да се приключи бързо, тъй като свежите рози дават масло, за разлика от сухите рози. Около 3-3,5 тона пресен розов цвят са необходими за производството на 1 кг масло, добави Инджов.
 
 
Розоварната има възможност да се разшири. Дори тази година, собственикът Станчо Станчев ще разшири стопанството си с още 150 дка рози и 150 дка лавандула. 
 
Розоварната е изградена със собствени средства на собственика. 
 
„Казаните са българско производство от хромникел. При добра организация и добро розо- и лавандулопроизводство подобна инвестиция се изплаща за около 2 години“, категоричен е Инджов.
 

Реколтата

Спрямо предходни години, при миналогодишната реколта добивът беше по-слаб, тъй като годината беше много суха. Обикновено произвежда 200-220 тона рози. Миналата година произведохме значително по-малко. Средният добив от полетата в село Медово са около 700 кг/дка, разясни технологът.
 
„До миналата година собственикът продаваше своята продукция на други розоварни. Най-близката от тях е до Павел баня. Заради това той беше принуден да си купи хладилни камиони. Оказва се обаче, че цената е незадоволителна. Това беше причината да си направи собствена розоварна, за да има наистина ефективност от това, което е прави“, обясни той.
 
Розовото масло собственикът реализира както на външния, така и на вътрешния пазар. Техни клиенти са французи, италианци и китайци. Продукцията от лавандуловото масло пък се пласира само на родния пазар.