В Държавен фонд „Земеделие” – Разплащателна агенция (ДФЗ – РА) са постъпили няколко сигнала с информация за извършени измами с европейски средства от земеделския стопанин Димитър Даракчиев”, отговарят от Фонда на запитване във връзка със сигнал за корупционна схема с участието на служители на ведомството, подаден до Агри.БГ.

СИГНАЛИЗИРАЙ НА АГРИ.БГ

Животновъдът Димитър Даракчиев от Свиленградско разказа скандална история, описваща как държавни служители, свързани с одобряването на европроектите за земеделие, имат мрежа от фирми, предлагащи консултантски услуги на фермерите, като „съдействат” за получаването на субсидия, а след това изнудват и заплашват бенефициентите, че ако не им дават годишен дял от сумата, ще им пращат проверки.

Даракчиев сам призна, че е давал „пари под масата” и подробно описа за институциите, които е сезирал за случая, включително Европейската прокуратура. В сигнала му до нашата редакция има приложени имена на фирми и на съответните служители, но Агри.БГ не може да се ангажира с достоверността на еднолично твърдение. Обърнахме се с въпрос към ДФЗ, има ли такъв сигнал и какво е показала проверката по случая.

В ДФЗ – РА не са постъпвали сигнали, подавани от лицето Димитър Даракчиев, в които да се визират корупционни практики и действия, извършени от служители на Фонда. Всеки един сигнал, постъпващ в ДФЗ – РА, се проверява обстойно. Задължително условие за легитимността на сигналите е в тях да са посочени конкретни данни и имена на лица, които да бъдат проверени.

Съгласно разпоредбите на чл. 111, ал. 4 от Административнопроцесуалния кодекс „Не се образува производство по анонимни предложения или сигнали, както и по сигнали, отнасящи се до нарушения, извършени преди повече от две години, отговорят от ведомството.

Оттам уточняват, че при установяване на факти и данни, които водят до съмнение за наличие на измама, цялата събрана документация се предоставя на компетентните органи.

Липсва коментар относно това запознати ли са във Фонда с действията на други институции по този случай, в който се замесват имена и на техни служители и какви действия са предприети от самото ведомство.

ДФЗ обаче предостави информация за „досието” на Даракчиев, като се подчертава, че е злоупотребил с евросредства

 

Нарушенията на Даракчиев са свързани с негов проект по подмярка 4.1 „Инвестиции в земеделските стопанства“ от ПРСР 2014-2020 г. По конкретно, съобщава се за неизползване на земеделската техника по предназначение, за която е учреден особен залог в полза на трети лица, както и че по-голямата част от недвижимите имоти, които са заявени от него за подпомагане за целите на проекта и по директните плащания, са ипотекирани и възбранени" пише в отговора.

Освен това били налице и нередности по схемите и мерките за директни плащания. Сред нередностите се визират неподдържане на декларираните площи, които Даракчиев е заявил по схемите по директните плащания за Кампания 2021, както и неналичие на декларираните от него животни.

ДФЗ: Във връзка с констатираните нарушения по изпълнение на договора, сключен между ДФЗ – РА и Димитър Даракчиев по подмярка 4.1, ДФЗ е издал писмо за откриване на производство по налагане на финансова корекция в размер на 833 971 лева (100% от цялата получена субсидия по договора). 

Към настоящия момент писмото е връчено на бенефициента и тече срокът за предоставяне на възражения от негова страна. Проверката на сигнала, извършена от дирекция „Противодействие на измамите“ в ДФЗ – РА, е приключила с изготвен и изпратен сигнал до прокуратурата, уточняват още от Фонда.

Пред Агри.БГ Даракчиев вече бе признал за някои от тези неща, но по думите му проверките са установили нередности именно защото вече е отказал да дава пари на корумпирани служители. 

Продължаваме да следим случая.