Екип от учени от Алмерския университет и Института по земеделие, риболов, храни и екологично производство в Андалусия, Испания, създадоха нов биотор, способен активно да се конкурира с традиционните продукти, пише fertilizerdaily.ru. 

Фермери, пазете културите от зелевия молец

Биоторът е създаден на основата на растителни остатъци от домати, минали процес на биосоларизация – процес на обработка със слънчева радиация, при която се унищожава по-голямата част от патогените, нематодите, бактериите и други паразити. 

Торът от домати е минал тестове в оранжерия, в която са били симулирани условията на отглеждане на зеленчуци в провинция Алмерия. 

Продуктът, предназначен за защита на почвата при отглеждане на домати, позволява на фермерите едновременно да се борят ефективно с патогените и другите напасти по екологично чист способ. В хода на опитите е установено, че добивите и качеството на доматите, обработени с новия биотор, по нищо не отстъпват на резултатите, получени при използването на традиционни минерални торове. 

Широкото използване на оранжерии в Алмерия в последно време се сблъсква с ред екологични предизвикателства. Поради това фермерите имат нужда от ефективен начин за обработка, съхранение и използване на растителните остатъци, способни да провокират замърсяване на местните водоеми и да провокират разпространение на вредители, неприятна миризма и злоупотреба с фитосанитарни обработки. 

В следващите си изследвания учените предстои да оценят как развитието на техниките биосоларизация и биофумигизация повишават рентабилността и екологичността на селското стопанство