Еколози, хотелиери и бизнес се обединиха в Испания, за да реализират проект, насочен към защитата на опрашващите насекоми. Те искат да създадат за пчелите безопасен приют, съобщава efeagro.com.

За 5 години 10 млн. кошера изчезнаха

Първият участник в проекта, където бе разположен в началото на декември първият пчелен дом, е хотелът Pou de la Neu в Хихон (Аликанте).

В проекта участват Фондът „Приятели на пчелите“, Институтът по хотелски технологии и голяма частна компания, работеща в хранителната индустрия.

Организаторите са готови безплатно да изпращат мини хотели за пчели и зад граница на всички учреждения, които са заинтересовани от идеята. Те подчертават, че над 75% от храните, произвеждани от хората, зависят пряко от опрашващите насекоми. Следователно, намаляването на пчелната популация води до рискове за цялото човечество.

Сред негативните тенденции, влияещи на популацията от насекоми-опрашители, са масовото обезлесяване, неконтролираното използване на пестициди и отсъствието на безопасни места, където те могат да гнездят.

Вземаме за пример хотел Pou de la Neu. Той е разположен близо до площи с бадемови дървета.

Без цъфтенето на бадемовите дървета и без меда, няма да можем да произвеждаме и да съхраним една от нашите културни и гастрономически традиции. Това е неголям пример за това, как може да се промени животът, ако загубим пчелите, казва Ана Пико, представител на компанията.