Кастилия – Ла Манча е третата по големина автономна област в Испания, в която селското стопанство заема челното място в икономиката. По покана на Генерална Дирекция “Земеделие и развитие на селските райони” на ЕК журналисти от аграрни медии от 13 европейски страни посетиха областта, за да се запознаят подробно с работата на местните фермери. От българска страна за участие в организираното от ЕК посещение на ферми в област Ла Манча беше поканен екип на Фермер.БГ.

 

лозя Ла Манча

 


Селското стопанство е водещ отрасъл в Ла Манча. Малък превес в общия дял на селското стопанство в икономиката на автономната област има растениевъдството като в областта най-сериозно са застъпени лозарството и маслиновите насаждения. Характерни за региона са и отглеждането на шафран, както и на различни видове плодове и зеленчуци. Прави впечатление, че и животновъдите „допълват“ цялостния аграрен цикъл със собствени насаждения.

 

олио Ла Манча

 


В област Ла Манча фермерите залагат основно на качеството на произвежданата продукция и на кооперирането, което им осигурява пазари не само в Испания, а и в цял свят. Кооперативите в отделните подотрасли на растениевъдството и на животновъдството обединяват производители от цялата област. Бланка Муро, търговски директор на кооператив „Сан Изидоро“, сподели пред репортер на Фермер.БГ, че идеята за обединяването на земеделски производители се ражда в областта Ла Манча още през 50-е години с цел по-успешна реализация на произведената селскостопанска продукция. „Сан Изидоро“ обединява лозари и винопроизводители от Кастилия – Ла Манча.

 

вино Ла Манча

 

По-голямата част от кооперативите имат управителен съвет, чиято дейност е свързана най-вече координирането на всеки етап от производството с цел поддържане на високо качество. Анхел Вилафранка, президент на регионалния лозаро-винарски кооператив „Бако“, обясни, че за дребните и средните производители е невъзможно сами да си осигурят пазари, докато кооперирането им дава възможност качествената продукция да намери добра пазарна ниша на световните пазари. „Бако“ е най-големият по площ на лозови масиви кооператив в Ла Манча, обединявайки 8 500 лозари от региона. Общото производство на вино в този кооператив е над 150 млн. л годишно.

 

олио Ла Манча

 

По време на разговорите стана ясно, че Испания, която е една от трите водещи страни по производството на вино в света, категорично е на челното място по площ на отглежданите лозови насаждения. По последни статистически данни лозята в страната са над 1 млн. ха. Бланка Муро обяснява, че климатът и почвите са разнообразни, но в област Ла Манча производителите категорично залагат на местни сортове грозде, макар да има и насаждения с познати в цяла Европа сортове, от които произвеждат бели и червени вина, както и розе и типичната кава (испанско пенливо вино). Това, в което са категорични производителите от област Ла Манча, е, че компромиси с качеството на производството не правят. Стремежът е към затваряне на цикъла – от отглеждането на дадена култура през преработването й до краен продукт, който се предлага на пазара с обща търговска марка.

 

лозя Ла Манча

 


Кооператив в село Мора обединява 700 земеделски стопани от Ла Манча, които се занимават с отглеждането на маслинови дървета и производство на зехтин. Това е най-големият производител на зехтин в региона. Грегорио Гомес, ръководител на кооператива, сподели, че годишното им производство на зехтин е между 2.5 и 10 млн. кг.

 

овце Манчега

 


Гордост за животновъдите от Ла Манча е автохтонната порода овце „Манчега“, от чието мляко се произвежда и едно от най-известните сирена - „Манчего“. И в животновъдството стремежът е към затваряне на цикъла. Хуан Карлос е собственик на ферма с 2 300 овце от порода „Манчега“. Обяснява, че за Испания фермата му е средна. Овцете прекарват почти цяла година на пасищно отглеждане, но въпреки това се подхранват допълнително, през времето на бременност, кърмене и т.н. Средната млечност на овцете „Манчега“ е около 100 литра на животно годишно като най-висок е млеконадоят от април до юни. Ферма с около 1 300 овце „Манчега“ стопанисва и Алфонсо Валера, който също произвежда висок клас сирене „Манчего“.

 

сирене Манчего

 


Пред репортер на Фермер.БГ фермерите от област Ла Манча споделиха, че за постигането на по-добро производство и най-вече качество на продукцията не разчитат основно на субсидии. По-голямата част от земеделските производители в Ла Манча получават европейски субсидии, но всички са категорични, че не може едно стопанство да разчита само на субсидии. ОСП не е само субсидии, има още много възможности да се подпомага един аграрен бизнес, категорични са фермерите.

 

шафран

 


Има и сектори, в които субсидиране по общия ред, няма. Като производството на шафран, например, макар че най-добрият шафран в света се произвежда именно в Ла Манча. Сред любопитните информации, получени от местните производители, е, че испанците били първите европейци, които започнали да отглеждат шафран в плантации. Антонио Делгадо обясни, че най-трудното в отглеждането на шафран, е ръчният труд.

 



По време на всички проведени разговори фермерите от Ла Манча обясняваха, че пътят към доказаното качество на крайния продукт минава и през процедурата за „защитено наименование за произход“ на произвежданите от тях продукти. Затова повечето от производителите стриктно спазват всички изисквания за такова производство и крайните продукти носят знака „Защитено наименование за произход“.

 

Очаквайте подробни репортажи и снимки от фермите в област Ла Манча!
 

текст и снимки:  Ваня КЮРЧЕВА, Фермер.БГ

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!