Руското ембарго, въведено от Руската федерация от август 2014 г., е оказало сериозно влияние върху Испания, където последствията „продължават да бъдат изследвани“, сочат данни на местния сектор „Зеленчуци и плодове“, информира изданието Спътник.

Русия удължи ембаргото

Ефектът бе много сериозен и последствията продължават да се усещат, тъй като Русия е традиционен пазар за испанските плодове и зеленчуци, казва Хосе Мария Поцанкос, генерален директор на Fepex – Федерация на асоциациите на износителите на плодове и зеленчуци.

Според данни до 2016 година само загубите от руското ембарго възлизат на 534 млн. евро. Най-сериозно пострадали са местната индустрия и сектор Плодове, съответно загубите се оценяват на 262 млн. евро и 188 млн. евро.

Директорът на Fepex допълва, че руският пазар е "консумирал" около 600 000 тона готова продукция от Испания.

Въпреки че Федерацията няма данни за ефектите от санкциите през последните четири години, според нейни експерти последствията са огромни и то в негативен план. Усетен е „огромен дисбаланс на пазара“, директно и индиректно.

Русия е традиционен пазар за испанските плодове, тъй като страната е голяма, има добра покупателна способност и разполага с добра логистика, казва Поцанкос.

След въвеждането на ембаргото, Испания е успяла да намери път към алтернативни пазари – например Канада и Бразилия. Те обаче не са достатъчни, за да компенсират руския пазар.