Испанското правителство поиска средства от спешния фонд на Европейската комисия, за да помогне на своите фермери, след като в страната бе регистрирана историческа суша, която заплашва голяма част от тазгодишната реколта. Паралелно страната въвежда данъчни облекчения за фермерите, информира Euronews. 

Испанците поискаха забрана на внос на земеделски продукти, третирани с два пестицида

Луис Планас, министърът на земеделието на Испания, поиска от еврокомисаря Януш Войчеховски финансова помощ за 890 000-те хиляди заети в селското стопанство на страната. 

Ние сме поставени в извънредна ситуация, която изисква скоростен отговор от Европейската комисия, заяви Планас в края на Съвета на министрите. 

Кризисният резерв на ЕС разполага с 450 млн. евро за справяне с потенциални сътресения на селскостопанските пазари в блока. Испания вече получи 64,5 млн. евро миналата година от него, за да се справи с увеличените разходи за суровини, свързани с пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна. Някои региони на страната преживяват пета поредна година на суша.

Около 27% от Испания изпитва суша, класифицирана като „извънредна ситуация“ или „тревога“, според министерството на екологичния преход, а водните резерви са на 50% от националния капацитет. Липсата на вода принуди много фермери да се откажат от пролетната сеитба, особено на зърнени и маслодайни култури.

В Андалусия - най-важния земеделски регион на Испания, ситуацията е много по-лоша. Басейнът на река Гуадалкивир е на 24,8% от капацитета си и фермерите в региона са намалили количеството вода за напояване в някои случаи с до 90%.

Според COAG, Комитета по земеделие към ФАО, 60% от испанските земеделски земи в момента са „задушени“ от липсата на валежи, което вече е причинило „необратими щети“ на 3,5 млн. хектара зърнени култури.

В допълнение към искането към ЕС, Мадрид обяви и серия от данъчни облекчения за испанските фермери, включително 25% намаление на данъка върху доходите, от което ще се облагодетелстват 800 000 души.

Според прогнозата на испанската държавна метеорологична служба в края на седмицата температурите ще се покачат. 

Испания е най-големият износител на зехтин в света и важен производител на плодове и зеленчуци. Сушата в страната вече повиши цените на испанския зехтин до рекордни нива.



ВИЖТЕ ОЩЕ:

Трите концепции, с които Румъния ще реши проблема си с напояването

Сушата - новото нормално за европейските фермери

Времето може да реши реколтата в Европа през следващите месеци