Министърът на земеделието на Испания Луис Планас увери, че тази година испанското правителство ще мобилизира повече от 100 милиона евро директно и индиректно за обновяване и придобиване на селскостопански машини и ще насърчи развитието на земеделието от четвърто поколение - Земеделие 4.0, информира Efeagro.com.

Вижте какви екосхеми обмислят другите страни

По време на конгрес на местната Асоциация на работодателите и търговците на автомобили и селскостопанска техника министърът заяви, че за насърчаването на прецизно земеделие и 4.0 технологиите ще бъдат заделени 36 млн. евро от плана за възстановяване, трансформация и устойчивост на Европейския съюз.

Планас припомни, че за две години средствата от програмите за финансиране за придобиване на селскостопанска техника на практика са се удвоили, а през миналата година, която бе доста трудна за земеделците в цял свят, министерството е допринесло по всякакъв начин за спасяването на годината по отношение на инвестирането в селскостопанска техника.

За 2021 г. заделените средства ще нараснат до 9,5 млн. евро, от които 6,5 млн. са директни субсидии за подновяване на агропарка, а 3 млн. са гаранции за покупката чрез държавната аграрна поръчителска компания. Само от последните ще бъдат гарантирани операции на приблизителна стойност над 60 млн. евро.

Пазарът на селскостопанска техника в Испания дава работа на 7000 души и има оборот от 2500 милиона евро годишно. Поради това министърът подчерта значението, което този тип машини имат за подобряване на производителността, рентабилността и безопасността на работата на полето.

 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Фермери: Новите бенефициенти по мярка 10 “източват” бюджета на ПРСР

Таванът на субсидиите не е затворена тема

Асоциация иска ревизия на мярка 11