Голямото опитно поле на БАСФ в село Тихомирово, общ. Раднева е засято миналата есен с рапица от новата линия InVigor®. На 30-ти май пред земеделци от района беше представено отличното състояние на рапичните посеви, в които веднага се виждат големите предимства на новата иновация.

Жътва-мечта в Полско Косово


Кои са специфичните особености на тези хибриди, с голям добивен потенциал? И кое ги прави подходящи за отглеждане у нас? Разговаряме с Върбан Върбанов, регионален търговски мениджър в БАСФ.


„Рапиците от новата селекция InVigor® се характеризират с интересни особености, които демонстрирахме пред земеделци.

Това, което наблюдаваме, е големият брой разклонения, още от ниските етажи. Височината на цялото растение е приблизително около 1,60-1,80 см, което е оптималната височина за рапицата.


Върбан Върбанов: Ниският старт на разклоненията дава възможност за един доста широк профил от добивна част. 


Шушулките са средни към едри. Това е търсен ефект, тъй като прекалено едрата шушулка тежи и помага за полягане на растенията. Добивът се формира от семената. Тук виждаме, че те са разположение изключително нагъсто, шахматно и на два реда.


Всичко това, заедно с големия брой разклонения, формира големия потенциал за добив“, категоричен е Върбанов.

InVigor®  – цялостно решение в една технология

Тази есен имате възможност да засеете на вашите полета рапичните хибриди от линията InVigor®. Специално подбрани по вашите критерий, на българска почва стъпват един Clearfield (InV 1166 CL) и два конвенционални (InV 1165 и InV 1022) хибрида. 


InV 1166 CL е цялостно решение в една технология. Clearfield хибридът притежава силен старт наесен и бърз ре-старт напролет. Характеризира се с отличителна жизненост, мощно развитие и много добра зимоустойчивост. Визуално хибридът е със скъсени междувъзлия и залага голям брой шушулки, които имат генетична толерантност на разпукване. В допълнение за безпрепятствен старт всички торби са фабрично обеззаразени с Интеграл® Про и Лумипоза™


InV 1022 е стабилен дори в нестабилния климат. Адаптивен конвенционален хибрид за всяко стопанство. Подходящ и за ранни сеитби, с изтеглен цъфтеж, изпреварващ стресовите фактори. Притежава много добра зимоустойчивост и толерантност на фома. Фабрично третиран с Интеграл® Про за раннен контрол на болести.