Земеделието не е лесна работа, за сметка на това обаче пръскането може да бъде гениално просто, стига земеделците да разполагат с правилното решение под ръка. Богат набор от прецизни машини представи Тайтън Машинъри България на изложението БАТА Агро 2022, което по традиция се проведе на летището в Стара Загора.

Един от акцентите на компанията бяха именно решенията за пръскане. Голям интерес предизвикаха двата топ бранда Tecnoma и Agrifac, чийто официален вносител за България е Тайтън Машинъри.

“Фокусът ни на БАТА Агро са нашите самоходни пръскачки с капацитет от 3200 л. до 5200 л. Tecnoma разполага и с прикачни модели, така че да покрие нуждите на земеделците. Към момента обаче нашите усилия са насочени към по-големите стопани, на които искаме да доставим интересно решение, което се фокусира най-вече към прецизното пръскане. Именно затова предлагаме и GPS решения, както и автоматичен секционен контрол. В момента представяме и нашата OSS система, която дава на клиентите ни оптимално и прецизно изпръскване”, каза Магдалена Лембич, експорт мениджър на Tecnoma за България.

Tecnoma е специалистът по пръскане още с основаването на компанията през 1952 г. Портфолиото на бранда представя модели с нов стил и ново оборудване, готови да посрещнат нуждите на всички фермери. 

На БАТА Агро 2022 беше представена пръскачката Tecnoma Laser. В зависимост от терена, растенията и топографията, тя се предлага с 3 обема на резервоара от 3200 до 5200 литра и може да бъде оборудвана с щанги от 24 до 44 метра. А за да гарантира екологичните стандарти TIER V, Tecnoma оборудва LASER с 6-цилиндров DEUTZ двигател, осигуряващ 217 и 244 кс. 

“Предизвикателствата на пазара в момента са много. Но едно от нашите най-големи предимства е това, че сме фокусирани единствено в един сегмент, а именно как да доставим на фермерите възможно най-доброто решение за пръскане”, посочи Лембич и добави: 

“Освен в това в момента работим и върху нови разработки, всички фокусирани най-вече към прецизното земеделието. Една от тях е камера за идентифициране на наличието на плевели и разпръскването на препарата без излишно разхищение”.

Tecnoma Laser е ефективна, тиха и здрава. Машината е мощен и идеален инструмент за работа в ръцете на фермерите. 

Процесът на пръскане обаче не е еднакъв при всички. Някои култури, като рапица, слънчоглед и царевица, например, изискват прилагане на растителна защита в един по-късен етап от техния растеж. По тази причина пръскачката трябва да влиза в блокове с посеви, които често са с височина над 2 метра. За да се предпазят посевите от евентуална механична повреда, нанесена от техниката по време на пръскането, е желателно да се използва самоходна пръскачка с голям просвет. 

Тайтън Машинъри България има решение и при тези ситуации. Компанията е официалният вносител на една от най-престижните марки в производството на растително-защитна земеделска техника в световен мащаб - Agrifac.

“На БАТА Агро представяме най-атрактивната машина за земеделските производители, според мен. Това е Agrifac Condor V - уникална разработка с внедрен изкуствен интелект. На стрелата може да видите камера. Нейната задача е да разпознае плевелите, така че да бъдат третирани единствено самите те. По този начин земеделците пестят от препарати и са сигурни в ефекта, който ще постигнат, а именно чисти посеви”, обясни Виктор Ончика, търговски мениджър в Agrifac за България и Румъния. 

Опцията носи името AiCPlus. Камерите сканират полето в реално време, а след това, използвайки специален алгоритъм, диагностицират това, което открият – плевели, болести, вредители.

“За българските земеделци доставяме и системата Green on Green, заедно със системата за защита на посевите отново с идеята за използване на по-малко пестициди”, каза Ончика. 

Пръскачката Condoor V наистина е една изключителна машина с най-стабилната стрела на пазара и най-устойчивата самоходна пръскачка в света. Машината идва с уникалното шаси StabiloPlus, което с лекота компенсира всяка неравност по трасето, гарантирайки изключителна стабилност и комфорт на пръскачката както на шосето, така и в полето. 

“Изложената машина разполага със системата за пръскане HighTechAir Plus, която е още една иновация. Благодарение на нея се получава по-малко отнасяне на струята, по-високо качество на пръскане и по-добро проникване на препаратите заради по-високия въздушен капацитет на системата. Също така земеделците получават един по-широк прозорец на възможността за пръскане, тъй като не зависят от метеорологичните условия.  

Комбинирането на всички тези системи значително намалява количеството на използваните химикали, но и на водата. 

Agrifac изцяло покрива визията на Европейската комисия (ЕК) и новата Обща селскостопанска политика за едно по-зелено земеделие. И ние сме изключително горди, че сме една стъпка пред всички. Със сигурност фермерите ще имат нужда от нашите машини” обобщи Виктор Ончика.


Повече информация за всички машини с марките Tecnoma и Agrifac можете да получите от Тайтън Машинъри България на *4040 и на www.titanmachinery.bg