Не може да искаме от фермерите да произвеждат повече с по-малко. Особено в контекста на безпредцедентните предизвикателства, които те срещат в момента. Затова ще предложа повишение на бюджета за Общата селскостопанска политика  (ОСП) по време на междинния преглед на Многогодишната финансова рамка (МФР) за периода 2021-2027 г.

Гласувайте:  Виждате ли смисъл от приемите по ПРСР?

Това съобщи комисарят по земеделие Януш Войчеховски след заседанието на Комисията по земеделие на Европейския парламент. Комисарят присъства на дискусия за последиците от инфлацията върху селското стопанство и какви са възможностите, чрез които да се предостави по-адекватна помощ за земеделските производители в Европейския съюз. 

“Според различни изчисления бюджетът ще се свие с 32% през 2027-а година в сравнение с 2020-а. Това са 85 млрд. евро по-малко. Пари, които просто няма да са на разположение за селскостопанския сектор. 

Това е сериозен проблем и трябва да сме наясно какво смята да направи Комисията по въпроса и как можем да омекотим ситуацията”, отбеляза в началото на дискусията председателят на Комисията Норберт Линс. 

Войчеховски: Инфлацията оказа въздействие върху всички програми, включително и Многогодишната финансова рамка. 

Комисарят Войчеховски припомни, че междинният преглед на МФР се изтегля с една година - вместо през 2024-а, той ще бъде направен през настоящата година. 

Именно тогава той ще направи предложението да се увелчи бюджетът на ОСП.

“Въпросите, които ще засегнем в този междинен преглед, ще включат това какви са предвидимите предизвикателства, както и изпълнението до момента. 
Много е важно да има подкрепа от ОСП за производителите, така че да произвеждат храната ни”, каза Войчеховски. 

Евродепутатите в Комисията изразиха загриженост за редицата проблеми, пред които са изправени земеделските производители в страните членки. 

“Първи стълб предлага помощ за доходите и ако един фермер получи 10% по-малко помощ за доходите, това намалява и разходите за производство и нивото на жизнения стандарт. Освен това Втори стълб също е уязвим. Фермерите инвестират в нови съоражения, но това става все по-скъпо. И при положение, че средствата остават едни и същи, инвестициите ще намалеят задължително. Така че мерките, които предвиждаме за момента, не са достатъчни. Има оскъпяване на всички нива и то ще продължи през следващите години, затова в МФР ни трябва едно дългосрочно, устойчиво решение. Не можем непрекъснато да вменяваме нови задължения на фермерите и да им плащаме по-малко пари”, каза италианският евродепутат Херберт Дорфман. 

Депутатите изразиха безпокойство относно липсата на реални решения. 

“Бюджетът не наваксва инфлацията. Това е така. Не са достатъчни ad hoc решенията. Не можем да искаме от фермерите да ни дават повече за по-малко. 
Ако сравним помощта за фермерите за следващите три години, ще видим, че тя не съответства на нивото на селскостопанското производство. Заедно с това има и въздействие на инфлацията, има нарастване на разходите от 240 млн. евро през миналата година на 536 млн. евро през тази. Това означава, че ОСП бюджетът възлиза само на 10% от производствената стойност за храни в ЕС. На този фон може да се каже, че подпомагането за фермерите не е на нивото, което познаваме през последните години и това буди загриженост”, коментира Януш Войчеховски. 

По време на заседанието бе дискутирана и ефективността на ОСП в сегашните условия, а също така и рискът от вероятността множество стопани в Европа да се откажат от дейността си. 

“Бюджетът за земеделие трябва да се разглежда в контекста на общия бюджет на ЕС. Той е под 0,4% от него и това съвсем не е достатъчно, за да очакваме фермерите да се справят с предизвикателствата, които са на дневен ред”, заключи Войчеховски. 

Информационната кампания "ОСП работи за нас: Много повече от политика!" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от ЕС.

Следете темата и на cap4us.agri.bg