Решението на Комисията по земеделие да приеме данъчни облекчения за земеделските производители като гласува поправки в нормативната уребда, които да отменят облагането с данъци на субсидиите до 100 000 лв. Определено е нещо, което зарадва стопаните. 
В интервю за Агри.БГ председателят на Комисията Росен Костурков обясни, че следва да се види какво ще е решението по тези промени от водещата комисия - тази по бюджет и финанси. 

Надеждите са председателят й Петър Чобанов да прояви воля и да включи това гласуване в програмата на комисията тази или другата седмица. Това трябва да стане, за да има време промените да преминат и през пленарната зала, в която окончателно да се гласуват на първо и второ четене. 

Няколко земеделски организации изпратиха писмо до председателите  и членовете на аграрната и бюджетната комисии.. Освен благодарности към ресорната земеделска, те отправят молба до Чобанов и колегите му възможно най-скоро да се заемат с въпроса. 

“Ние, браншовите организации в сектор „Плодове и зеленчуци“ и „Биологично производство“, изключително много настояваме и желаем да се въведе облекчение по отношение на данъчното облагане на всички дребни и средни земеделски стопани, тъй като това е от жизнено важно за тяхното оцеляване”, се казва в писмото, подписано от Национална Био Асоциация, Съюз на дунавските овощари, Добруджански овощарски съюз, Асоциация на овощарите в България, Асоциация български зеленчуци, Национален съюз на градинарите в България, Българска асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните и Българска асоциация на производителите на оранжерийна продукция. 

В същото време от осемте организации искат и друга промяна в данъчните правила за земеделските производители. 

“С писмо на заместник–министъра на земеделието бяхме информирани, че сме поставени във фактическа невъзможност да приложим схема на държавна помощ „Помощ за инвестиции в земеделски стопанства чрез преотстъпване на данък“, по отношение на земеделските лица регистрирани като земеделски стопани – физически лица, които се облагат по реда на Закона за данъците върху доходите на физическите лица (ЗДДФЛ). Това се дължи на липсата на правна норма в ЗДДФЛ, която да съдържа дефиниция, за това какво е предприятие в затруднение”, пишат организациите.

Вижте писмото от зам.-министър Крум Неделков 

Организациите търсят съдействие от народнитие представители при евентуалното разглеждане на промените, допълнително да се внесат изменения и допълнения в ЗДДФЛ или в друг закон, за да се предостави възможност да се прилага визираната държавна помощ и за земеделски стопани, регистрирани като физически лица.