За да има продукция в складовете, тя освен напоявана, трябва да бъде и защитена от неблагоприятните климатични условия, защото видяхте, че за броени минути хиляди декари и тонове продукция заминаха от градушката в Пловдивско. Това коментира пред Агри.БГ Божидар Петков, председател на Българска асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните (БАМ-Я), след онлайн серщата на бранша със зам.-министър Георги Събев по повод актуалното около проектите в областта на земеделието, предложени за финансиране от Механизма за възстановяване и устойчивост.

Готови ли сте за проверки на пасищата?

Вече стана ясно, че в петия вариант на Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ), земеделското министерство ще предложи Проект за рехабилитация на обекти от хидромелиоративна инфраструктура. Предвижда се да бъдат рехабилитирани 24 обекта за напояване и 43 обекта за предпазване от вредното въздействие на водите, а стойността на инвестицията се изчислява на 150 млн. лв.

След среща с премиера наскоро браншовите представители се заеха и представиха за месец време предложения за най-стратегически важните обекти в райони, произвеждащи предимно плодове и зеленчуци, които да бъдат възстановени и да се осигури напояване за земеделците.

„Проектите, предложени от БАМ-я са на територията на общините Разград и Търговище – язовирите „Ястребино” и „Тича”. Зам.-министър Събев заяви на срещата, че предложенията са внесени и ще бъдат взети под внимание”, обясни  Петков.

На срещата представителите на „Плодове и зеленчуци” са обърнали внимание и на нуждата в НПВУ да има осигурени средства освен за напояване на стратегически важни райони, но и за преодоляване на негативните въздействия от климатичните промени.

Божидар Петков: Трябва ни надеждна национална и особено локална защита не само от градушки, а и от слани, измръзване, силно слънцегреене и т.н.

„Производителите на плодове и зеленчуци защитаваме скъпа продукция. 500 кг/дка пшеница по 0,40 лв. са 200 лв., а ние, ако защитим 600 кг малини по 6 лв., са 3600 лв.”, поясни Божидар Петков.

По думите му от аграрното ведомство са уверили, че ще вземат под внимание и това, но конкретна сума или процент от общите средства не са коментирани на срещата.