Спешно преразглеждане и промени в държавната помощ при настъпили застрахователни събития. За това настояват зеленчукопроизводители, съобщи пред Агри.БГ Тодор Джиков, председател на Националната асоциация на картофопроизводителите.

План ускорява работата на ДФЗ

Природата не пощади земеделците и този сезон. Проливните дъждове през юни бяха последвани от бури и градушки през последните дни. Докато от природата обаче не можеш да изискваш, то политиката относно компенсирането на стопаните за нанесените щети е нужно да бъде ревизирана, смята представителят на картофопроизводителите. В същото време приемът по схемата „Помощ за съфинансиране на застрахователни премии при застраховане на селскостопанска продукция“ продължава до 30 юли.

„Поредният сезон на градушките показа огромните пропуски и слабости при прилагането на държавната помощ за компенсиране на разходите за застраховане на културите при настъпили застрахователни събития. За съжаление, отново сметката я плаща само земеделският производител, коментира председателят на НАК.

Тодор Джиков: В асоциациите постъпват жалби с въпроси редно ли е да се застрахова различна продукция с различна себестойност на декар - от 300 до 1600 лв., на еднаква сума - 500лв./дка. 

По думите му се увеличат и жалбите за отказани изплащания от застрахователи с най-различни мотиви, силно занижени мащаби на щетите след огледи, изключително ниски финансови компенсации спрямо стойностите на реалните щети и ред други. Отговорът, който фермерите споделят, че редовно получават от застрахователите, е: „Търсете си правата в съда“.

Питаме тогава каква е ролята на държавата в лицето на Министерството на земеделието (МЗХГ), защото, когато даваш едни милиони на застрахователните компании, би трябвало да контролираш и процеса. Кой и защо ги взима, коректно ли си върши работата и най-важното - какъв е ефектът за земеделския производител от тази държавна помощ“, отправя въпроси Тодор Джиков.

Според него, ако не се предприеме проверка от страна на аграрното ведомство, то тази държавна помощ ще продължи да бъде неефективна за земеделците. И това ще е поредната схема, която поражда корупция у нас.

Редно е да можем да се оплачем на МЗХГ от нежеланието на застрахователите да изплащат реално размера на щетите или отказа им от изплащане. Редно е министерството да направи проверка на място и ако се окаже, че застрахователят е проявил алчност, да върне всичките получени държавни пари плюс неустойка и прекратяване на договора“, категоричен е Тодор Джиков.

В заключение той заяви, че зеленчукови организации ще изпратят искане за създаване на работна група към министерството с участието на представители на земеделските производители. Те искат промяна на фундамента, правата и задълженията на страните по застрахователната помощ, както и преразглеждане на финансовите отговорности и арбитраж.