Консултативен съвет, на който да се обсъдят всички държавни помощи, целево нужни и възможни за прилагане в сектор „Плодове и зеленчуци”, искат няколко браншови организации, научи Агри.БГ.

ДФЗ отговаря: Индикативният график е готов, но чака одобрение

В писмото до Министерството на земеделието се предлага обсъждането и разработването на държавна схема за закупуване на качествени семена и посадъчен материал, които притежават високодобивен потенциал, отлични качества, селектирани са да издържат по-добре на климатични промени, тенденциите за засушаване и повишение на температурите. 

Представителите на сектора искат и продължаване на държавните помощи за борба с икономически важните вредители, които са определени в специален списък на Европейския съюз, нанасят изключителни вреди върху качество и количество на продукцията, борбата с тях е трудна и скъпа, което влияе пряко на себестойността на произведената продукция, нейното качество и срока на съхранение.

Друга, посочена целева схема, е „Помощ за инвестиции в материалните активи на земеделски стопанства, свързани с първично производство на растениевъдна земеделска продукция, конкретно за сектор „Плодове и зеленчуци”.

"По-добре да се съберем браншовите асоциации, да сложим на масата всичките проблеми за решаване и видовете държавни помощи, които са ни нужни и можем да нотифицираме”, коментира председателят на Националната асоциация на картофопроизводителите (НАК) Тодор Джиков.