В днешно време, когато не само България и Европейския съюз (ЕС), но и целия свят, се намира пред изключителни предизвикателства, заради пандемията от COVID-19, целите и мерките, които Съюзът си поставя за опазване на околната среда и производството на храни, са от съществено значение. Това касае с особена сила европейското и национално законодателство, в сферата на използването на препарати за растителна защита.

Субсидии за мулч при резитба ще дава екосхема

Съгласно регламентираните правила и процедури относно пускането на продукти за растителна защита на пазара в ЕС се прави разлика между активни вещества и препарати за растителна защита (ПРЗ). 

Активните вещества са компонентите на продуктите за растителна защита, които в действителност се борят с вредните организми или болестите по растенията. Продуктите за растителна защита, които често са наричани пестициди, са смеси, съдържащи едно или повече активни вещества и други съставки.

Правната уредба за пускането на продукти за растителна защита на единния пазар на ЕС е формулирана с Регламент (ЕО) № 1107/2009 от 21 октомври 2009 г. А сегашните правила на ЕС за пестицидите гарантират, че в същата се одобряват само безвредни активни вещества и продукти за растителна защита, които могат да се използват безопасно. Те също така насърчават използването на активни вещества с нисък риск и нехимични алтернативи и изискват предприемането на мерки, които да гарантират устойчивата употреба на пестициди.

В съответствие с Доклад от 20 май 2020 г. повече от две трети от държавите-членки не успяха да завършат прегледа на първоначалния си Национален план за действие (НПД), в рамките на законовия 5-годишен срок. 

В доклада се посочва също, че е налице постоянна възходяща тенденция в броя на одобрените активни вещества, които са нехимични, с нисък риск. Тези активни вещества дават на земеделските производители инструменти за контрол на вредителите, като същевременно намаляват рисковете, свързани с ПРЗ. Признава се обаче, че е необходимо да се разшири набора от одобрени активни вещества, които са нехимични, с нисък риск или са основни, за да се увеличат възможностите за контрол на вредителите, така че да се намали зависимостта им от най-опасните активни вещества.

За съжаление България е спомената в посочения доклад с негативната забележка, че тя е единствената държава в Съюза, която все още не е предоставила връзки, които да бъдат споделени в уеб-портала за Директивата относно устойчивата употреба на пестициди (УУП).

В тази връзка Българската асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните (БАМ-Я) изпрати предложения до ресорното ведомство за намаляване на рисковете от използване на ПРЗ и зависимостта от тях. Предложението им е свързано с мерки, насърчаващи използването на активни вещества като калциев хидроксид - нехимична алтернатива на пестицидите.

Калциевият хидроксид е одобрен с Регламент за изпълнение (ЕС) 2015/762 от 12 май 2015 г. като основно вещество, което е полезно за растителната защита в състава на продукт, състоящ се от веществото и вода. 

В тази връзка БАМ-Я предложи калцивият хидроксид като основно вещество с фунгицидно действие да бъде включен в Националната програма за контрол на вредителите по трайните насаждения през зимния период. 

“Включването на калциевия хидроксид като основно вещество с фунгицидно действие, ще насърчи използването на активни вещества с нисък риск и нехимични алтернативи, в изпълнение на релевентните директиви на ЕС. Но освен това ще даде възможност за събиране на данни за добри примери на растително-защитни практики, щадящи околната среда и човешкото здраве, съгласно Националния план за действие и в изпълнение на Директива 2009/128/ЕО”, коментира Божидар Петков, председател на БАМ-Я пред Агри.БГ.

По думите му в цяла Европа използването на калциевия хидроксид при прилагане на метода на прашене или пръскане през съответния зимен период, допринася за предотвратяване на преждевременното набъбване на пъпките, забавяйки процеса с до 4 седмици. Забавянето на вегетационното развитие предпазва леторастите от пролетни слани и редуцира сериозно загубите на стопаните. Освен това при целогодишно използване на веществото може да се снижи сериозно риска от топлинен стрес и слънчев пригор по растенията. Същевременно това спомага и за задържане разпространението на редица причинители на заболявания под прага на вредност.

Божидар Петков обяви, че по мнението на отговорните подразделения на Агенцията по храните обаче, одобряване на препарати на базата на калциев хидрооксид в Програмата за зимните пръскания, е недопустимо поради две причини:

- препаратите на основа калциев хидрооксид са с регистрация на ЕС Тор
- в Националната програма могат да се включват само регистрирани химични препарати за растителна защита

Същевременно в Националната програма за контрол на вредителите по трайните насаждения през зимния период се посочва, че освен химични средства за контрол на вредителите по трайните насаждения през този период се използват агротехнически и биологични методи. 

“Варосване на стъблата и скелетните клони с калциев хидроокис също е елемент на добрите земеделски практики, които във времето са доказали изключителната си ефективност за борба с мразобойните рани. Те се предизвикват точно в периода януари-март и са открита врата за нахлуване на редица вредители в повредените стъбла и клони. Също така е доказана изключителната полезност на варосването на стъблото и скелетните клони за борба с вредителите, като варта прилепва и "циментира" всички, яйца, ларви и възрастни, които в контакт с нея, прекъсват жизненият си цикъл. А когато имаме продукт и технология, която може да замени ръчното варосване и може да бъде приложим за механизирано варосване от стъблото до най-високите и тънки плодни клонки, това позволява да се постигне пълна защита на овощните култури по всички части и клонки”, добави Петков.

От БАМ-Я очакват продуктите на основата на калциевия хидрооксид да бъдат включени в списъка за зимни пръскания в графата за биологично производство при следните условия:
1.продуктите да бъдат с регистрация на ЕС Тор;
2.да имат сертификат за ОСНОВНО вещество;
3.да са със сертификат за приложение в биологичното производство.


“Смятаме, че стимулирането на земеделските стопани да използват алтернативни методи на растителна защита като калциев хидроксид - нехимична алтернатива на пестицидите, чрез включването му в Националната програма за контрол на вредителите по трайните насаждения, ще покаже сериозни резултати. Най-вече по отношение на прилагането на европейските регламенти, както и за изпълнение на Националния план за действие съгласно Директива 2009/128/ЕО”, заключи Божидар Петков.