Ускоряване на процедурите за износ на селскостопански стоки към Китай. Това е поискал българският земеделски министър от своя китайски колега Хан Чанфу, който е на посещение у нас.  
 
„Процедурите за износ на мляко и млечни продукти са на финален етап. Много е важно да бъде придвижена и темата с износа на тютюн, която бе поставена по време на вчерашната среща с премиера Борисов. Очакваме китайската страна да изпрати експерти, които да инспектират българския тютюн“,  посочи Порожанов, съобщиха от пресофиса на агроведомството. 
Хан Чанфу от своя страна обясни, че в момента в Китай има временни ограничения за вноса на тютюн от ЕС. Той пое ангажимент експерти да бъдат изпратени в кратък срок.
 
Министрите подчертаха доброто сътрудничество между двете страни. Вчера те откриха Офис за контакти на асоциация  Шънджън Крос-Бордър И-Комерс (Shenzhen Cross-Border E-Commerce Association). Той ще обслужва логистичня център и Павилион за електронна търговия със селскостопански и други продукти в страните от инициативата „16+1“ (Страните от Централна и Източна Европа - ЦИЕ+Китай). Центърът се намира в Тракия икономическа зона, Пловдив. Платформата дава възможност за електронна търговия между Китай и страните от Централна и Източна Европа. 
 
„В момента електронната търговия е много модерна в Китай. Смятам, че този вид търговия е много подходящ за формата 16+1. За да бъде още по-ефективна трябва да се изградят демонстрационни  зони. Моделът създаден в България може да бъде пренесен и в други страни от формата, включително и в Китай“, каза китайският министър.
 
 
Китайската страна информира по време на срещата, че е създала безплатен „Изложбен център за селскостопански продукти Китай – ЦИЕ" в Свободната зона на пристанище Янтиен на град Шънджън, и приветства представянето на селскостопански продукти от България.
 
Румен Порожанов пое ангажимент България да работи активно за изграждане на демонстрационни павилиони и да осигури подкрепа за инвестиционните намерения на китайски инвеститори. Министрите подписаха протокол от заседанието на проведената днес Трета среща на българо-китайската работна група за сътрудничество в областта на земеделието между двете министерства.
По-рано  двамата министри посетиха производствените бази на Тиендзин Стейт Фармз Агрибизнес Груп и розоварна.