След съобщение за това, че един от ирландските месокомбинати осъществява внос на свинско месо от Полша – страна, засегната от африканската чума по свинете (АЧС), председателят на Ирландската фермерска асоциация (IFA) Том Хоган заяви, че трябва незабавно да бъде прекратен вносът на свинско месо от страни, в които болестта АЧС върлува, съобщи MeatInfo. 

Как да бъдем успешни в продажбите на агнешко месо

Хоган призова Министерство на селското стопанство да засили проверките на всякакви вносни месни продукти в страната и да повиши бдителността и осведомеността за потенциалната заплаха от внасянето на АЧС в Ирландия. 

АЧС е болест, която не застрашава хората, но в последните месеци тя оказа разрушително въздействие върху поголовието от свине в пострадалите страни от Източна Европа и Азия. Хоган допълва, че е безумие който и да е преработчик да има право да внася в Ирландия свинско месо от страни, засегнати от АЧС. Рискът от заразяване на националното стадо свине е твърде голям. 

Щетите върху репутацията, които може да бъдат нанесена с оглед важни международни експортни пазари, в резултат на тази дейност ще бъдат катастрофални. 

Хоган призова всички производители на свинско месо да потвърдят, че не внасят продукция от Полша и други страни, борещи се с АЧС.