Президентът на Ирландската фермерска асоциация (IFA) Джо Хийли коментира пред RTE Radio 1 причините, поради които преди дни земеделците в страната излязоха на протест, пише FreshPlaza.

Подготвя се държавна помощ за хладилници за плодове и зеленчуци

По думите му проблемът идва от това, че търговците предлагат земеделската продукция на твърде ниска цена на крайния клиент. Те прибират своята печалба, но на практика това е натиск върху земеделците.

Не мисля, че потребителите може да очакват да купуват картофи или моркови за 20 цента на килограм, допълва той.

Нашите действия миналата седмица бяха насочени към това да подчертаят условията, в които оцеляват фермерите, колко важно е да се осигури прясна ирландска продукция на лавиците в магазините, информирането на потребителите за целия процес. Не е възможно да се произведат моркови или картофи за 20 цента на кг – особено тази година, когато се наложи да влагаме още ресурси заради екстремното време, казва Хийли.

Неблагоприятният климат е принудил много фермери в страната да купуват допълнително напоителни машини. Един от тях споделя, че за да подсигури реколтата от картофи, оборудването му е струвало 50 евро/т.

Има и още една причина за протеста миналата седмица. Хийли подчертава, че ирландските потребители трябва да знаят, че промоциите, които правят хранителните магазини, са за сметка на фермерите.

Президентът на Ирландската фермерска асоциация отбеляза още, че през последните 15 години производителите на зеленчуци в страната са намалели с 56% - от 377 до 165.