Мат Мърта е собственик на Causey Farm в окръг Мит, Ирландия. Отглежда 300 животни и 200 овце на 300 хектара земя. С помощта на някои от седемте си сестри, той поддържа семейната ферма жива. Но това не е достатъчно, за да свърже двата края. За него разказва новинарският сайт "Евронюз".

Как да спрем кравите от убиването на планетата

"Тази година беше много трудна, защото цената на говеждото месо спадна изключително много и то в много лошо време и през тази, и в предходната година”, споделя фермерът.

Ирландското земеделие е под натиск от климатичните изисквания за намаляване на въглеродните емисии. Мат е притеснен как това ще се отрази на фермата му.

"Мисля, че говеждото месо се е превърнало в камшик и правителството си мисли: "О, ако се отървем от кравите, всички могат да продължат да се движат в големите си коли."

В изготвянето на план за действие в областта на климата, по-рано тази година ирландското правителство отхвърли тезата „да се оттървем от кравите“, но същевремено обяви опасност за климата и биоразнообразието в страната.

Ирландският министър за действия в областта на климата Ричард Брътон нарече изменението на климата "най-голямото предизвикателство на нашето време". Правителството излезе с документ от 150 страници за начините за намаляване на въглеродните емисии. Стопаните бяха помолени да намалят торовете, но не бяха призовани да намалят и стадата си.

Кийрън О’Керъл работи в бизнес района на Дъблин - далеч от калните земеделски земи. Маркетинг мениджърът на Price Water House Coopers беше арестуван по време на кампанията си за изменението на климата. Сега той е част от ирландското движение “Бунт срещу изчезването” и не е впечатлен от Ирландския план за действие за климата.

„Планът за действие на правителството наистина пренебрегна някои от  големите теми в Ирландия“, казва той. "Емисиите от едър рогат добитък, задръстванията по нашите пътища... Това им отне цялото внимание, но остави големите решения за бъдещите лидери, бъдещите поколения ще трябва да носят основната тежест. “

Ирландия е страна обсебена от разговорите за времето, а емоциите се засилват, когато става дума за изменението на климата. В седмично радио предаване на ирландската радиостанция Newstalk, експертът по околна среда Кара Огюстенборг каза, че изменението на климата е реалност и островната държава Ирландия е изложена на риск от наводнения, след като нивото на морето се повиши.

"Нашите степени на ерозия - особено в крайбрежните ивици като тук в Брей - са доста изумителни. Имаме влакова линия, която се движи по този бряг и която ще изчезне в резултат на климатичните промени до един век, така че имаме много защо да се притесняваме, когато става въпрос за изменението на климата", каза експертът.

За мнозина, особено в селската част на Ирландия, по-голямо притеснение обаче е как да променят навиците си “за една нощ”.

"Има цунами, но дневният ред, който се налага в момента, според мен е несправедлив дневен ред, по простата причина, че има хора в различни части на тази страна, които се занимават със селско стопанство и торфена промишленост, а други хора мислят, че Ирландия ще бъде спасител на целия свят", казва Майкъл Фицмаурице, член на парламента, за Роскоммон-Голуей.

В Ирландската провинция хората също са загрижени за промените в климата, но искат отговорността да бъде споделена между всички сектори.

„Имаме само една планета, трябва да се задържим малко по-дълго на нея - казва фермерът Мат Мърта.