В традиционно представяният през последните години - Алтернативен държавен бюджет, от Института за пазарна икономика ( ИПИ ) орязаха националните доплащания за земеделие, както и премахнаха данъчните облекчения за фермери. За агро-сектора и икономистите тази позиция не е изненадващта, защото тя утвърждава позицията на неправителствената организация, която неведнъж се обяви срещу "прекалено големите земеделски субсидии".

 

В своя вариант на виждане на бюджет 2014, от ИПИ прегръщат идеята за премахване на националните доплащания за земеделските производители, в т.ч. тютюнопроизводители (заложени 264 млн. лв.), но пък подкрепят образуване на фонд за приоритетно проектно финансиране за животновъдство и зеленчукопроизводство (в рамките на 50 млн. лв.);

 

Според икономистите на ИПИ, фискалната политика е изправена пред сериозни икономически и политически рискове. Икономиката на страната продължава да стагнира и макар очакванията за 2014 г. да са за по-висок растеж на европейската и съответно българската икономики, бюджетът трябва да е подготвен и за евентуален негативен сценарий.
 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!