За 20 години много неща се промениха в селското стопанство. Промените настъпиха бавно, но в положителна посока. Без европейските субсидии нямаше да постигнем това, което в момента имаме не само ние, а като цяло селското стопанство в страната. Това каза за Фермер.БГ инж. Атанас Куковски, който се занимава с производство и търговия със селскостопански продукти.

 

 
 
„Не ни е минавало през ума, че ще работим с нови и качествени машини. Работеше се със стара техника, която беше останали от соцвремената. Без това подпомагане нямаше как да се закупят всички тези трактори и комбайни и да направиш ефективно производство в земеделието“, категоричен е той.
 

Според инж. Куковски управляващите трябва да защитават по-добре интересите на България, като главната цел да бъде изравняване на субсидиите между страните членки в ЕС.

 

„В момента има големи разлики в субсидирането, но всички сме на един пазар, а това ни прави по-малко конкурентноспособни и няма как да вървим напред“, смята той.

 

По думите му един от най-големите проблеми в сектора е намирането на качествена работна ръка.

 

„Трудно е, не можеш да намериш хора, на които да разчиташ и да вършат работата качествено. В годините сме съумели да изградим екип, но младите хора не искат да работят в сектора - може да стоят и без работа, но не се захващат“, каза инж. Куковски.

 

Той добави, че 2017 г. не е особено успешна за сектора, което се дължи на сушата и следователно на ниските добиви.

 

„Тази година изкупните цени на земеделската продукция, най-вече на пшеницата и слънчогледа са много ниски. Може би това е най-слабата година от 10 години насам“, допълни производителят.

 

Според него, за да имаш успешен агробизнес в България са изисква много труд и инвестиции.

 

„За да получиш, трябва да дадеш. Много хора си представят, че с някаква имитация можеш да спечелиш. В България земеделието е имитация“, категоричен е инж. Куковски.