Около 150 000 тона достига производството на консервни продукти на годишна база у нас, каза инж. Стойко Кировски, председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци в България (СППЗ). Той беше сред официалните гости в Университета по хранителни технологии, където беше отбелязан Денят на българската консервна индустрия.

Стойко Кировски направи сравнение с производството на консервни продукти у нас през 1989 г., когато обемът е бил около 900 000 тона. "Това означава, че в момента обемът на производство на консерви е паднал около шест пъти", обясни председателят на СППЗ.

Към днешна дата предизвикателствата пред производителите са свързани основно с липсата на суровини и работна ръка, както и справянето с конкуренцията в чужбина. 

Всички консервни фабрики, които работят с пресни плодове и зеленчуци, купуват продукцията основно от България или от съседни на нас страни, а тези, които работят със замразени плодове и зеленчуци, могат да си позволят да търсят по-ниски цени на по-далечни разстояния, обясни председателят на СППЗ. 

"Основно се работи с български плодове и зеленчуци. За съжаление те всяка година намаляват, което ни принуждава да свиваме обема. Свиването на производството на плодове и зеленчуци в България през последните 30 години е над 10 пъти. Зеленчуците особено не достигат за нашите консервни предприятия", коментира инж. Стойко Кировски, цитиран от БТА. 

Според него значението на консервната индустрия все повече намалява. 
 

Подкрепете независимата журналистика