Българските пчелари ще се ползват с предимство при одобрението на проекти по Мярка 4.1- "Инвестиции в земеделските стопанства" по новата "Програма за развитие на селските райони". Това заяви на пчеларско изложение в Плевен министъра на земеделеието и храните Десислава Танева, предаде репортер на Фермер.БГ.

 

ВИЖТЕ ВИДЕО ПО ТЕМАТА!

 

 

Тя представи възможностите, които ще даде новата ПРСР за пчеларите в България. Мярка 4.1 се очаква да отвори още в края на месец март, каза министър Танева, като допълни, че наредбата по мярката вече е качена на интернет страницата на МЗХ за обществено обсъждане. След нея ще стартира и мярката за млади фермери, още преди офицалното одобрение на "Програмата за развитие на селските райони".

 

По Мярка 4.1 ще могат да кандидатстват пчелари с над 150 кошера за инвестиции без закупуване на кошери, а тези които имат до 126 кошера ще могат да кандидатставт за инвестиции и включително за закупуване на нови кошери.

 

Ново в "Програмата за развитие на селските райони" е тематичната подпрограма по Мярка за малките стопанства 6.3.  Стартова помощ за малки стопанства, от която пчеларите също могат да се възползват. Тази мярка е за пчелари с по-малко на брой кошери -с около 32. Мярката до сега не се е прилагала в Бъгария. Ето защо може да стартира едва след официалното одобрение на ПРСР, което пък се очаква да бъде средата на годината, посочи министър Танева.

 

Възможност за пчеларите е и мярката "Биологично земеделие", където за първи път ще се прилага подпомагане за биологичното животновъдство. По тази мярка ще могат да се получават 35 евро за пчелно семейство, за стопанства в преход и 25 евро за пчелно семейство за стопанства, които вече са сертифицирани като биологични, уточни още министър Танева.

 

При всички мерки животновъдството, включително и пчеларството ще бъдат с предимство и ще получават допълнителни точки при рангинга на проектите, подчерта земеделския министър.
 

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!