Инвестиционни предложения от зърнопроизводствения сектор са сред качените на сайта на РИОСВ - Варна от началото на 2022 г. При публикуваните миналогодишни проекти в региона се забелязва сериозен интерес на фермерите към фотоволтаичните системи.

Гласувайте: Имате ли орязани площи по СЕПП?

В тазгодишния списък за оценки по ОВОС има инвестиционно предложение „Водовземане от съществуващ водоизточник – тръбен кладенец“ в поземлен имот в село Тригорци, община Балчик, с цел напояване на 166,769 дка зърнени култури. От сектора е и друго инвестиционно предложение през януари –  „Складова база за съхранение на зърнени култури“ в село Василево, община Генерал Тошево, област Добрич. Предвижда се изграждането на складова база, 8 броя силози, ведно с довеждащи хоризонтални и вертикални съоръжения и приемни бункери, зърнопочистваща техника, сушилня, кантар и сграда за персонала.

В миналогодишните публикувани уведомления за инвестиции в района се забелязва, че голяма част от фермерските проекти са свързани с изграждането на фотоволтаични системи. 

Фотоволтаична централа с мощност 99,00 kWP включва проект за напояване на дини и зеле на площ от 233 824 кв. м. в село Брястово, община Балчик. Инвестиционното предложение е за водовземане от съществуващ шахтов кладенец, нужно дъждовална поливна система със самостоятелна разпределителна водопроводна мрежа.

Фотоволтаична инсталация за собствени нужди е предвидена и в преокт за изграждане на дъждовална поливна инсталация със захранващ тръбопровод и 20 броя хидранти. Тя ще служи за поливане на пасища и земеделска земя на площ от 633 дка в землището на град Балчик. 

През ноември 2021 г. е заявено инвестиционно предложение за изграждане на едноетажна селскостопанска постройка-навес с фотоволтаици за съхранение на селскостопанска продукция и инвентар в добричкото село Богдан. Проектът включва и изграждането на водовземно съоръжение върху имот с площ 20 356 дка с цел осигуряване на капково напояване на 39 006 дка земеделски култури.