Инвестициите в земеделски земи остават атрактивна възможност въпреки сътресенията на световните финансови пазари.
 

Това споделиха участниците в третата конфернция "Инвестиции в земеделски земи 2008 - нови механизми за комасация", която се проведе в хотел Шератон днес.
 

Земеделските земи стават все по-интересни от инвестиционна гледна точка с оглед увеличаване ефективността на земята - в резултат на окрупняването й. За да е продуктивна, земеделската земя трябва да е уедрена, с добра прилежаща инфраструктура, подържана в задоволително селскостопанско състояние и особено важно е да се създадат законови условия за дългосрочна инвестиция в нея, за да се поддържа и повишава качеството й.
 

Процесът на комасирането върви с бързи темпове и вече се говори за икономическа глобализация на земеделското производство, обясни министърът на земеделието и храните Валери Цветанов.

Пред инвеститорите в земеделска земя обаче стоят редица предизвикателства.

Според Светослав Бачев, ръководител в Winslow Agro Fund - бизнес звено, специализирано в производството на земеделски продукти и инвестиции в земеделски земи, те са основно две. Това са голямата разпокъсаност на имотите и малкия им размер, от една страна, и наличието на законови и административни пречки - от друга.

Според Бачев частично решение е уедряване на земята чрез обединението на съседни имоти, от които собствениците да имат идеални части. По този начин обработването на парцелите става по-ефективно, стойността на дребните имоти автоматично се покачва и те могат да се отдават под аренда при по-добри условия.

А това в крайна сметка повишава печалбата от тях. "Ролята на държавата в един такъв процес е водеща. Вместо да се налагат такси за обединяване на имоти, както е в момента, те би могло да се премахнат и на тяхно място да се въведат високи такси за делба на имотите", споделя Бачев.
 

По отношение на спънките в нормативната база, стъпки в правилната посока, според него са: единна електронна система, в която да се следи в реално време за злоупотреби със земеделска земя, увеличаване капацитета на службите по вписване и подходяща система на Агенцията по кадастъра, която да отразява подробностите фиксирани от общинските служби по земеделие и гори.

 

снимка: www.tractor.bg