Най-силният актив на Агритоп са дълготрайните партньорства. Представяме ви „Караджа-ФАГ“ ООД, дългогодишен партньор и клиент на компанията.

„С Агритоп работим от 2006 г. Съвместните ни проекти продължават и до днес, защото са коректни и ни предлагат качествени продукти“, казва управителят Яман Хюсмен.

Малки ферми се доверяват на Агритоп, за да бъдат по-ефективни

Основната дейност на фирма „Караджа-ФАГ“ ООД е свързана със земеделие и животновъдство и датира от 1993 г. Основоположник и управител на е господин Гюнай Хюсмен. Той и съпругата му г-жа Махмуре Хюсмен са дипломирани агрономи, отдадени на селското стопанство от близо 30 години. През тези години, с неуморен труд и постоянство, г-н Хюсмен изгражда днешния модерен облик на земеделското стопанство.

Днес в кравефермата им в село Драгомъж отглеждат 900 животни и обработват 35 000 дка земя в района на община Исперих, община Попово и община Разград. За тези дейности вече основно се грижи синът на семейство Хюсмен – Яман. По желание на неговата майка той завършва професионална гимназия по ветеринарна медицина в град Добрич със специалност „Ветеринарен техник“.

„Още от малък Яман много обичаше земеделието, прекарваше много време с баща си по нивите. Виждахме неговата любов и се надявахме, че един ден децата ни ще поемата фермата. И тогава, и сега съм убедена, че за да развиваш добре едно предприятие, каквото е и фермата, трябва да разбираш всеки процес от него. Затова държахме той да получи подходящо образование, за да знае и вижда всичко, което се случва с животните и да съумява да взима правилните решения в управлението на фермата“, разказва Махмуре Хюсмен.

Яман Хюсмен продължава образованието си в Аграрния университет – Пловдив със специалност „Растителна защита“. Вече дипломиран, той поема управлението на модерната и ефективно работеща ферма. Продължава да я развива с труд и любов към това, което прави, както и с ежедневно присъствие в стопанството.

„Караджа-ФАГ“ ООД непрекъснато се стреми към усъвършенстване на производството, като улеснява процесите с автоматизиране и използването на нова и качествена техника и оборудване.

„Убедени сме, че е много важно да се инвестира в стопанството, непрестанно да надграждаш и да се развиваш. Когато правим инвестициите, ние не мислим само за днешния ден – ние инвестираме в бъдещето на нашите поколения“, споделя Махмуре Хюсмен.

През 2019 г. Агритоп проектира и оборудва нов обор за отглеждане на 370 млечни крави и доилна сграда с внедрена доилна инсталация DeLaval PARALLEL 2x16 с автоматично отнемане на доилните апарати, електронно измерване на млякото и отчитане на кръв и електропроводимост.

Висококачествена вакуум система отвежда млякото директно в охладителни танкове DeLaval за съхранение. Така се гарантира висока хигиена и запазване на качеството. Млякото няма директен достъп до въздуха и обкръжаващата среда. Доилната инсталация е със система за идентификация и управление на стадото DeLaval DelPro.

„След модернизирането на фермата, което направихме с Агритоп –  изграждане на нов обор и внедряване на доилната инсталация DeLaval 2х16, увеличихме млеконадоя и повишихме здравословното състояние на животните. Нещо повече, подобрихме всички работни процеси във фермата и намалихме времето на доене наполовина“, отчита Яман плюсовете от направената инвестиция.

Яман Хюсмен е научен от баща си, че за да береш плодове, първо трябва да си добър стопанин. В неговата визия за развитие е създаването на отлични условия за техните работници. По този начин той е решил проблема с работната ръка и е създал екип от хора с дългосрочни планове за работа във фермата.

„Стараем се да създадем най-добри условия на нашите служители. Затова с  Агритоп избираме внимателно в какво да инвестираме, за да постигнем отлично оптимизиране на процесите, да е лесно и бързо изпълнението на ежедневните задачи. Благодарение на това днес имаме отличен екип от служители, на които предоставяме много добри условия. Така те лесно изпълняват своята работа, спокойни са и са коректни към поставените задачи“, радва се Яман.

В момента се доят 360 животни, с което са ангажирани двама доячи. За здравето на животните и останалите процеси във фермата се грижи и екип от трима млади специалисти – ветеринарен лекар, ветеринарен техник и най-младия член на екипа, който е студент от Тракийския университет, специалност „Ветеринарна медицина“.

„Със системата за мениджмънт на фермата DeLaval DelPro получавам необходимата информация денонощно. По този начин мога да планирам по-добре и да взимам правилните решения, които са пряко свързани със здравето на стадото, качеството и количеството на произведеното мляко. DelPro дава изключително точна и надеждна информация за разгонеността на животните, което е от голяма полза за работата на доктора“, допълва Хюсмен.

Сградата е проектирана и оборудвана съгласно всички изисквания за хуманно отглеждане на животните. Оборудването е висококачествено и осигурява комфорт на животните, което води до повишаване на здравословното им състояние. Боксовете са с изключително меки и здрави синтетични матраци с влагоустойчиво покритие, което ги държи сухи и без микроби. 

Сградите са отворени надлъжно с монтирани немски ветрозащитни щори, които са изработени от най-висококачествени материали и нямат аналог на пазара. С тях е постигнато естествено движение на въздуха и естествена светлина в сградите. Монтирани са люлеещи се чесалки за крави DeLaval, които подобряват комфорта и здравето на кравите и повишават тяхната производителност. 

Сградата за отглеждане на животните е със система за почистване и извеждане на тора с въжени скреперни линии за торовите пътеки – торов скрепер с най-ниски разходни норми на електроенергия. Торът се съхранява във вкопана лагуна, изградена от Агритоп. Хомогенизирането на торовата маса се извършва с мощен тракторен миксер, при това за 2 дни два пъти в годината!

„Избрахме и приложихме едни от най-добрите технологични решения за фермата. В момента активно работим, за да подобрим още генетиката на стадото. Наскоро закупихме нови животни от Германия. Имаме дългосрочна селекционна програма, с която да обновим стадото и да достигнем още по-високи резултати. Целта ни е да преминем над 30 литра мляко от животно. Затова продължаваме да модернизираме всеки детайл и процес, за да увеличаваме производството.“

Повече информация за портфолиото на Агритоп ЕООД може да получите на www.agritop.bg или на телефон 02/971 26 20