Интерлайтинг или с други думи допълнителното осветление между редовете с насаждения, носи сериозна полза за фермерите. То може да увеличи добивите от краставици с 30%, пише изданието hortidaily.com. 

Как се борят вредители по зеленчуците без химия?

За да ви запознаем с тази технология, отиваме във Финландия. Това е страна, в която през зимата светлината е кът. Така отглеждането на краставици се оказва нелека задача за местните производители.

Използването на допълнително осветление е категорично условие, ако един местен фермер иска да произвежда целогодишно зеленчуци. 

„А интензивността на светлината, използвана в северните региони, средно е много пъти по-висока, отколкото в повечето земеделски райони по света“, казва Пол ван дер Валк. 

В Холандия често се използват осветителни тела с около 110 микромола, но във Финландия става дума за три-четири пъти повече микромола, допълва експертът. 

Ян Линдберг е финландски фермер. Той има семейно стопанство, в което отглежда оранжерийни краставици. Без допълнителни осветителни тела Линдберг не може да произвежда желаното количество продукция. Оранжерията му се намира в град Малакс, в центъра на Финландия. 

Преди няколко години стана ясно, че старото осветление в нашата оранжерия с площ 1,9 ха трябва да бъде сменено, спомня си Линдберг. Лампите започнали да спират от време на време, което довело да загуби в производството. Освен това фермерът имал планове да повиши нивото на осветяване, за да постигне по-добри добиви. Въпросът бил как да се постигне това без да се отрази съществено на разходите за електричество. 

Земеделският производител се консултирал с експерти и снабдил оранжерията си с осветителни тела с мощност 1000 Вт, които осигуряват 430 микромола светлина. Допълнително била използвана подсветка с 50 микромола. 
В отличие от старата система, която осигурявала 250 Вт на кв. метър, новата дава с 30% повече светлина, без да черпи допълнително енергия. Земеделският производител решил да използва и интерлайтинг – система от осветителни тела, която се поставя между редовете. 

Благодарение на подобрената система на осветяване, сега оранжерията с краставици на Линдберг дава с 30% по-богата реколта през зимата. Светлината успява да достигне и до най-долните листа на културата и така и те фотосинтезират. 

Плановете на финландеца да усъвършенства стопанството не приключват с това. Предстои да свърже с оранжерията цифрова платформа, който допълнително ще оптимизира добива на краставици на квадратен метър.