От новосъздадените насаждения 53% са черупкови, 38% – костилкови, а семковите и други заемат едва 9%. От черупковите видове най-голям е делът на орехите (51,3%), следвани от бадемите (29,2%). От костилковите най-много са сливите (50,3%) и черешите (29,7%).

Директни плащания: Вижте къде и колко е платено за Кампания 2020

Това показва статистика на Министерството на земеделието за производство на плодове в България през 2020 г. Оттам уточняват, че анкетата е реализирана между 4 ноември 2020 г. до 15 януари 2021 г., но не се посочва колко точно производители са били интервюирани.

Като цяло площите с овощни, черупкови и ягодоплодни насаждения заемат 64,9 хил. ха. Реколтирани са 41,4 хил. ха, или 84,7% от плододаващите площи. Най-голям дял от тях заемат черешите (25,7%), следват сливите и джанките (20,7%).

Агростатистика: През 2020 г. са произведени 202 579 тона плодове, което е с 13,6% по-малко спрямо година по-рано. От тях са реализирани 97,2%.

Средните добиви от вишни, малини и ябълки са по-високи. Средният добив при прасковите е 7 474 кг/ха (-29,1 %). При ябълките добивът е с 1,2% по-висок. При кайсиите добивът е 5 177 кг/ха (-25,6%). Средният добив при черешите е 4 922 кг/ха (-3,0%). При вишните добивът е 4 368 кг/ха (+12,7%).

За търговската мрежа са насочени 39,5% от плодовете, за преработвателната промишленост – 34,9%, а 1,8% са за собствена консумация. Около 23,8% от продукцията е за директни продажби на дребно, раздадена е като рента и други плащания в натура или е изнесена от страната.

Напоявани са 39,2% от плододаващите и невстъпилите в плододаване насаждения. От напояваните площи 53,4% са напоявани капково, а 22,0% – гравитачно. Най-голям е делът на напояваните площи с череши, сливи, ябълки, орехи и праскови.