Интересни тенденции в пазара на земеделски земи във Врачанско. От началото на 2020 година се забелязва повишаване на търсенето при нива около 1400 лева на декар и то в равнинната част на региона. Предлагане обаче там към момента няма.

Фермерска стачка: Протести в Индия след вълна от самоубийства на стопани


„Моите наследствени земи вече са засети от арендатора и няма защо да ги продавам“, коментира пред Агри.БГ собственикът на имоти на площ от близо 100 декара Христо Христов. Той е отдал нивите си под аренда срещу 50 лева на декар и това му носи по 5000 лева годишно.


„Давам си сметка, че мога да взема хубава сума, която от арендата ще получа за близо 30 години, но земята е купувана от дядо ми и милея за нея. Сега нямам възможност да я обработвам сам, но някой ден може синовете ми или внуците ми да имат. Пък и парите са нещо относително, а земята си е била и ще остане“, обяснява Христов.


Според него земя продавали наследници, които отдавна са се изселили от региона и живеят я в столицата, я в чужбина, а хората, които са си останали се разделят с наследствените си ниви само, ако имат сериозни нужди, които не могат да покрият по никакъв друг начин.


Прави впечатление обаче, че повече са планинските парцели, които са изнесени за продажба. Те са предимно в близост до големия град и цените им коренно се различават от тези в равнината и близо до малките населени места. Терен, който е част от бивш стопански двор и в който има две полуразрушени сгради край Враца например се продава на солидна цена. Макар да е малко под декар и половина собствениците искат за него 45 000 лева, т.е. цената на декар е даже над внушителните 30 000 лева. Случаят не е изолиран. Лозе в планинската част с площ скромните 900 квадратни метра например се предлага срещу 13 000 лева. Има и почти куриозно искане на продавач, който предлага малко над 4 декара земеделска земя за близо 170 000 лева.


„Разковничето е не само близостта до големия град. Повечето от парцелите са близо до пътна комуникация и най-важното – възможна е промяна на предназначението т.е. колкото и да се води земеделска земя, предлагат я за друго и ще я купят за друго“, коментира Христо Христов.


Той дава пример и с парцел край малко населено място в равнината, което обаче напоследък се сдобивало и с курортна слава. Докато в околните села един декар струвал само 650 лева, то в него имало вече оферти на 1000 и нагоре.


На пазара на земеделски земи обаче прави впечатление, че докато собствениците на земеделски имоти в Балкана предлагат активно, тъкмо обратното на търговията в равнината, търсене почти няма.