Къде изхвърлят екскрементите си младите пчели, които още не могат да летят?

При претегляне на запълнените с екскременти дебели черва на млади пчели било установено, че те са с еднакво тегло Това дало основание да се смята, че младите пчели отделят екскрементите си в кошера. Но тъй като върху поставените в кошера листове хартия не били забелязани екскременти, се предположило, че пчелите ги изяждат. На практика обаче това становище не е потвърдено, тъй като в продължение на много години не са наблюдавани случаи на отделяне на екскременти в кошерите. По-вероятно е, че младите пчели изхвърлят екскрементите си, при своите първи излитания от кошера. Това предположение се основава на факта, че през зимата (периода на покой) в пчелните кошери няма екскременти.

Какви основни периоди може да се различат в живота на пчелното семейство през годината?

В живота на пчелното семейство може да се различат следните основни периоди: подготвителен, на развитие, на продуктивност и на покой.

  • Подготвителният период преминава през два етапа. Първият започва през август, когато яйценосната дейност на пчелната майката се увеличава, за да се осигури поколение за пролетта; тогава в нормалното пчелно семейство няма търтеи и търтеево пило. Вторият етап протича през пролетта, когато пчелното семейство е силно и майката започва да снася яйца дори в търтеевите килийки.
  • Периодът на развитие и много интензивен растеж на пчелните семейства започва с цъфтежа на ивата и завършва до прецъфтяването на овощните дървета; тогава загиват и всички стари пчели, преживели зимата.
  • Периодът на продуктивност започва с главната паша през третата десетдневка на май и може да продължи (при благоприятни условия) до края на август. Това зависи от източниците на паша за пчелите в дадената местност, които може да бъдат най-различни.
  • Периодът на покой започва от ноември и продължава до първото пълно облитане, което обикновено става през втората десетдневка на февруари (при неблагоприятни климатични условия може ga се забави до началото на април).

Какво означава в пчеларството понятието сезонна изменчивост?

Оцветените участъци (от жълти до жълто-кафяви), намиращи се върху третият тергит на гръдния сегмент на пчелите работнички, се променят в зависимост от сезона. Също така невинаги са еднакви дължината на хоботчето, размерите на тергитите, големината на восъчните огледалца и т. н. Именно промените на тези белези на пчелите са наречени със сборното понятие сезонна изменчивост. Те се наблюдават най-често през пролетта и есента, когато в храната на пчелите количеството на определени вещества, необходими за оцветяването на третия тергит.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Неприятели, които унищожават восъчните пити в пчелното семейство и склада

Злокачественият американски гнилец е най-упоритата заразна болест по пилото на пчелите

Многокорпусен кошер - изграждане