Интересът към Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) през настоящия програмен период е много висок. За земеделските производители и преработватели той е 4 пъти над възможния бюджет, каза министърът на земеделието Десислава Танева, цитирана от Агенция „Фокус“.

Над 106 000 земеделци подадоха заявления за Кампания 2019

Ресорният министър взе участие на Заключителната конференция за мандат 2015–2019 г. на Националното сдружение на общините в Република България, която се проведе в Боровец. По нейни думи поисканите средства към най-интересните приеми и мерки от страна на общините е 2,5 пъти над наличния ресурс.

Статистиката сочи, че удовлетвореността при общините, кандидатствали по ПРСР, е значително по-висока в сравнение с тази при земеделските производители. За стопаните, подали документи и потенциални бенефициенти, удовлетвореността на техните искания е едва 25%.

Министър Танева обяви, че последният прием по подмярка 7.2 за училища и детски градини ще бъде увеличен и увери, че всички подадени проекти ще бъдат одобрени. Тя допълни, че се очаква по-малък бюджет на ПРСР за новия програмен период след 2020 г. „Ако до момента общините са ползвали 740 млн. евро, сега трябва да извадим 135 млн. евро. Намалението е около 15%“, бяха думите й, цитирани от пресслужбата на ресорното министерство.