Ако се интересувате от сезонния асортимент от плодове и зеленчуци във всяка страна на ЕС, отскоро е достъпна интерактивна карта, с която може да следите точно това. Тя е предназначена за поддържане на търсенето на регионални продукти. Маркирани са 200 местни продукта в 24 страни, информира Тopagrar.

Агроиновации: Интернет платформа „Всичко за овцете“ на НОКА

С помощта на интерактивната карта европейците може да следят кои са сезонните плодове и зеленчуци, достъпни в страната им в този момент. Тя е дело на Европейският съвет за информация за храните (Eufic).

Всеки, който проявява интерес по темата, може да разбере какви зеленчуци се събират в страната му в определени месеци и какви има на склад. Например през март в Германия, съгласно интерактивната карта, на пазара има гъби, цвекло, зеле и спанак.

Ако изберете България, ще разберете, че в страната ни има налични на пазара 16 вида плодове и 21 зеленчука. Можете да филтрирате резултатите по месеци и сезони.

Съгласно уверенията на Eufic, картата е първата по рода си в Европа.

Трябва да поощряваме хората да се хранят здравословно и с екологично чиста храна и по възможност да консумират местно произведена храна, казва Лаура Фернандес Селемин, директор на Eufic.

В Европа сме свикнали с богат избор целогодишно, но често това ни пречи да обръщаме внимание на произхода им, допълва тя.

На картата са отбелязани 200 местни сорта плодове и зеленчуци в 24 страни и 6 климатични зони в Европа.
Eufic е нетърговска организация, която е базирана в Брюксел. Тя се финансира от компании от сферата на европейската хранителна промишленост. Получава финансиране и от Европейската комисия.

 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Ще спасим ли пчелите с изработването на дигитална платформа?

Какво куца в платформата за оповестяване?

Новият биологичен регистър: Всичко, което трябва да знаете