Технологиите в селското стопанство не спират да се развиват и това става все по-осезаемо, особено през последните години. Да ръководиш земеделското си стопанството „интелигентно“ вече не е нестандартна практика за опитните фермери, това става все по-необходим начин за оптимизиране и запазване на човешките и природни ресурси. Работната ръка в селското стопанство става по-оскъдна поради градската миграция и застаряването на населението. Засилването на изменението на климата води до промени в условията за отглеждане на земеделските култури. Ресурсите и биоразнообразието на Земята намаляват. 

Инструментите за интелигентно земеделие могат да помогнат за намаляване на тези въздействия, минимизиране на влиянието на екологичните промени върху земеделските процеси и спад на производствените разходи в селскостопанските дейности. Тези инструменти въвеждат ново ниво на технологии в селското стопанство, включително картографиране, автоматизация, вземане на решения и статистически процеси.

Основната цел на интелигентното земеделие е да може да наблюдава и записва данни и да автоматизира процесите, за да подобри производствения процес, като същевременно минимизира разходите и запазва природните ресурси.

Технологиите за интелигентно земеделие имат потенциала да трансформират изцяло селскостопанския сектор. В този смисъл експертите от фирма Стойчеви ООД винаги са се стремели да следват тенденциите в интелигентното земеделие, за да могат да предложат най-актуалните машини и инвентари, с цел осигуряване на конкурентно предимство на своите клиенти. 


Сред интелигентните решения за селскостопанските машини се нарежда системата Implement Command. Тя позволява настройване, регулиране и наблюдение на инвентара в реално време на ISOBUS-съвместим монитор в кабината на трактора. 
 


Implement Command е уникална система на предлаганите от фирма Стойчеви ООД машини за вертикална почвообработка Turbo-Max и Terra-Max на американския производител Great Plains.

Terra-Max е хибридна машина, която може да извършва от вертикална до конвенционална обработка на почвата, както за есенно, така и за пролетно приложение, като отговаря на голямо разнообразие от нужди от раздробяване на растителния остатък до възможността за финишни обработки.
 


Turbo-Max се предлага в седем модела с работна ширина от 3,6 до 12 метра и е важна част от философията на Great Plains за осигуряване на надеждно оборудване за увеличаване на добива.

Достъпна, единствено за Тurbo-Max, e разработената от Great Plains технология за отчитане на почвата, наречена TRUEVIEW. Тя използва иновативни сензори за почва за достъп до прецизни полеви данни и отклонения в реално време, включително влажност на почвата, температура на почвата, органична материя и текстура на почвата (електрическа проводимост).

Тези данни идентифицират уникални зони за управление на почвата, които помагат на фермера да извършва персонализирани и критични операции, свързани с почвообработката, оптимални условия на засяване, норми на посев, прецизни данни за почвата и много други-за максимална ефективност и приходи.

Стойчеви ООД предлагат трактори, като марката STEYR например, които са предварително оборудвани с ISOBUS система. Тя е напълно интегрирана и разполага с цялата информация, свързана със самата машина, като секционен контрол, променливи норми и т.н. Това е в основата на прецизното земеделие. 
 



Не всички трактори обаче имат вградена ISOBUS система, но това не е пречка за неговото използване с прикачен инвентар, имащ тези възможности, посредством допълнително инсталиране на системата.

Пример за такъв вид прикачен инвентар е No-till сеялката BOSS от Agrisem, която е с електронно управление с ISOBUS съвместимост.
 


Селскостопанският дрон за пръскане на Brouav е друго средство, което благоприятства развитието на интелигентното земеделие, посредством следните параметри: резервоар от 25 до 45-литров резервоар, 2*20 000 мАч батерии, чарджър, разпръсквач за гранулат, дистанционно с дисплей, допълнително ръчно картиращо устройство, радар за избягване на препятствия и интелигентна система за следване на терена, IP67 стандарт за водо и прахоустойчивост, високопрецизна GPS система, работна камера.
 


В модерния свят на смарт устройства и трансфер на данни Стойчеви ООД предлага надеждна и изгодна GPS навигация F100 на шведската компания Sveaverken Global. Сред предимствата на системата са: прецизност до 2.5 см; супер ниска скорост до 0,1 м/с; компенсация на наклоните; режим на завой; ръчен и автоматичен режим на работа; модулен дизайн; бърза инсталация.
 


Като друг инструмент на интелигентното земеделие, може да бъде разглеждан и кантар за отчитане теглото на зърното, който съществува като стандарт или опция за различните модели на претоварващите ремаркета за транспортиране на зърно със сгъваем двоен шнек на най-големия американски производител Unverferth. Кантарът позволява задаване, преглеждане и промяна на информацията за полето, с възможност за сумиране теглото на претовареното зърно. Натрупва записи за теглото на продукцията за дадено поле и съхранява данни за реколтата за една година в паметта на монитора. Включва компютърен софтуер и 1 GB USB лесно изтегляне на информация за реколтата на всеки компютър в Excel или PDF формат, както и опционален принтер, необходим за водене на записи.
 


За повече информация за интелигентните решения в земеделието, предлагани от Стойчеви ООД можете да се свържете на телефон 0887 244 288, както и на сайта на фирмата - www.stoychevi.com