Интелигентна машина за перфектно срязване на месото и правене на порции представиха на изложението IndAgra в Букурещ, Румъния през 2022 г.

Януари и важните дати, които да запомните

Иновативната машина разполага с три вътрешни камери за измерване на размера, теглото и плътността на месото чрез цифрово сканиране. След което тя нарязва на точни порции с помощта на бързо движещо се острие.

В много фабрики понастоящем контролът на порциите се управлява от няколко опитни месари. След въвеждането на тази машина обаче, производителите и фермерите, които са затворили цикъла, могат да спестят време и усилия, като в същото време месарите ще имат възможност да съсредоточат уменията си в по-сложни задачи.

Използването на тази машина също така увеличава броя на прецизно нарязаните порции месо, като тя може да нареже идеално порционирано цяло филе за приблизително пет секунди. Благодарение на точността на технологията, машината елиминира и човешка грешка.

Ако дадено предприятие направи произвежда приблизително 14 000 пържоли на седмица, с помощта на тази иновация, капацитет може да се вдигне до 30-40 хиляди.

Иновацията, носеща името MARELEC, предлага и виртуална разхода из напълно функционираща фабрика, която е оборудване единствено с решения на компанията.

Виртуалната разходка предлага освен цялостно обследване на всички работни процеси в една фабрика. Но и повече информация за всеки един продукт, като на база на всичко това фермерът или преработвател може да направи проста калкулация затова дали дадено решение би било изгодно за него или не.


Също така всички машини могат да се огледат и отвътре. Във виртуалната фабрика са представени решения за пилешко и свинско месо, както и за риба.