Институтът по земеделие и семезнание „Образцов чифлик“ в Русе ще получи обратно от държавата около 1400 дка земя за безвъзмездно ползване, съобщи радио Шумен, като се позова на члена на парламентарната комисия по земеделието и храните и депутат от БСП Добрин Данев. Институтът е научно звено в структурата на Селскостопанска академия
 
Държавната земя бе отнета през 2008 г. от Министерството на земеделието. „В крайна сметка след постоянното настояване от наша страна, министър Десислава Танева е подготвила заповедта. Очаква се до края на тази седмица тя ще бъде разписана и земята ще бъде върната на „Образцов чифлик“, обясни Данев.
 
Според него обаче, бъдещата политика към института край Русе трябва да бъде прецизирана. „Има идея „Образцов чифлик“ да премине към Русенския университет, който има ресурса да развива научна дейност и да провежда практика на студенти там. Това е добра идея, но решава проблема само в Русе. Ще трябва да се подготви стратегия за равитие не Селскостопанска академия“, обясни Данев. 

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!