Институтът по фуражите в Плевен днес отбеляза 60 години от създаването си с Ден на отворените врати.

Началото е поставено през 1954 г., когато със заповед на Министерството на земеделието  е създаден Централен научно-изследователски институт по фуражите. Неговата задача е била да организира и координира научно-изследователската дейност в областта на фуражното производство в страната и за пръв негов директор е назначен Кочо Караджов. Основна роля за създаването на Института е изиграл учен от Института Кормов в Москва, припомни директорът проф. Атанас Кирилов.

В момента в института работят 15 учени, като близо половината от тях са преминали дългосрочни специализации в престижни институти в чужбина. Преди десет години те са били 30. . "Проблемът е в ниското заплащане и ниския статут и при положение, че младите хора търсят стабилно заплащане, доходите в института не стимулират хората да започнат да градят кариера там", коментира проф. Кирилов.

През последните 10 години институтът има сертифицирани 17 нови сорта, 13 от които са люцерна. А през тази година подготвени за сертификация са два нови сорта трева за засаждане под фотоволтаични системи, информира проф. Атанас Кирилов.  

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!