Стартират засилените проверки в селското стопанство. От тази година ще бъдат проверявани и животновъдните ферми, предупреждават от Инспекцията по труда. 

Вижте Наръчника за директни плащания за Кампания 2022

Секторът продължава да е рисков, тъй като използва различни форми на недеклариран труд. Разширява се обсегът на проверките в него, след като при проведена през 2021 г. кампания се установиха проблеми с безопасността на труда и при животновъдите. 

През 2021 г. контролните органи са извършили 4764 проверки в селското стопанство, което е 11% от всички. Констатираните нарушения са 17 188. Установените случаи на работа без трудов договор в сектора са 222.

Инспекцията по труда напомня, че регистрираните земеделски стопани, отглеждащи плодове, зеленчуци, розов цвят, лавандула и тютюн имат възможност да наемат работници за краткотрайна сезонна селскостопанска работа с трудови договори за един ден. При този вид договори наетите не губят право на социално подпомагане и осигуряване. Така те получават допълнителен доход заедно със социалните помощи и обезщетения. 

Еднодневните договори са възможност за земеделските стопани да наемат законосъобразно работна ръка по облекчена процедура – без да регистрират договорите, да издават заповеди за прекратяване и да оформят трудови книжки.

Земеделските стопани могат да получат образци на договорите срещу предварително платени осигурителни вноски за здраве, пенсия и професионална болест и трудова злополука. Онлайн система позволява  предоставяне на образците по всяко време. 

Софтуерът позволява автоматично генериране на данните на лицата, които веднъж вече са наемани от даден производител. Той разполага и с калкулатор, който изчислява в разписката към договора дължимите за сметка на наетото лице данъци и осигуровки и чистата сума, която трябва да му бъде изплатена. 

Калкулатор показва и броя образци на договори, които земеделският стопанин може да получи срещу заплатената за осигуровки сума. Наети по проекта помощник-инспектори могат да консултират и да предоставят информация за функционалностите на системата.